Arv till särkullbarn

2019-08-31 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej!Vi är gifta sedan 10 år. Vi har köpt bil o husbil tillsammans (värde ca 600 000), men bägge står på min make. Vi har särkullsbarn.Vem äger /ärver dessa fordon om min make dör.Huset äger vi tillsammans /Marie
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om bodelning finner man i Äktenskapsbalken (Äktb) och regler om arv finner man i Ärvdabalken (ÄB).

När någon som är gift dör görs en bodelning. Denna bodelning sker på samma sätt som alla bodelningar, dvs värdet på allt giftorättsgods efter avdrag för skulder delas lika mellan makarna (11 kap 2 § Äktb). Sedan fördelas den avlidnes arv till bröstarvingar och enligt testamente. Om inget sådant finns fördelas arvet enligt reglerna i ärvdabalken. Enligt dessa regler har inte särkullbarn någon arvsrätt (2 kap 1 § ÄB).

Det går inte att avgöra vem som kommer ärva vad utan en hel bild av er ekonomiska situation eftersom fördelningen av alla era tillgångar utöver bilen och husbilen kommer att påverka vem som får vad i bodelningen. Lite förenklat kan man dock säga att om det inte är speciellt stora ekonomiska skillnader mellan er makar i övrigt kommer du få halva bilen och husbilens värde i en bodelningen, vilket i sin tur innebär att dina bröstarvingar kommer ha med de ca 300 000 i vad de kan ärva och att din mans bröstarvingar kommer ha med ca 300 000 av de pengarna i sitt arv.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Carl Lohmander
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA17Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:24
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (957)
2019-09-21 Arvsrätt när alla barnen inte är gemensamma
2019-09-16 Hur ärver särkullbarn?
2019-09-15 Vem ärver min mors man?
2019-09-08 Har mitt barn sedan det tidigare förhållandet rätt att ärva någon del även fast jag ej står som ägare på huset? Och vad gäller vid andra tillgångar om jag tex har en stor summa pengar på banken?

Alla besvarade frågor (72978)