Arv med gemensamma samt särkullsbarn

2019-03-08 i Särkullbarn
FRÅGA
Har en undran om gemensamma o särkullebarn hur arv delad om vi är gifta. Vi har en gård med värde av ca 18milj och jag mamma har två barn sedan innan pappa har ett barn sedan innan och vi har 4st gemensamma barn. Hur blir arvet där samt hur fungerar det med tex bilar och lösöre vid arv ? Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Om jag förstår din fråga rätt så har du två barn sedan innan, din man ett barn sedan innan och ni har fyra gemensamma barn. Ni är gifta och har ingen enskild egendom eller specifika äktenskapsförord.

När en make avlider görs en bodelning vilket som huvudregel innebär att all egendom som ett par äger delas lika mellan dödsboet och den efterlevande maken, 9:1 Äktenskapsbalken. När endast gemensamma barn finns är huvudregeln som de flesta känner till att den efterlevande maken får ärva allt och att de gemensamma barnen får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna gått bort, 3:1 1 st ärvdabalk.

Det finns dock undantag när en make har barn med en annan part, så kallat särkullsbarn. Ett särkullsbarn har nämligen rätt att ta ut sin arvslott efter att hens förälder har dött, ifall barnet inte vill avstå och vänta tills efterlevande make också gått bort, 3:1 1 st ärvdabalk. Detta är en regel för att skydda särkullsbarn, så en efterlevande make inte agerar orättvist.

I ert fall innebär detta att all egendom, gården samt allt lösöre (förutom personliga föremål så som kläder tex, 10:2 ÄktB) delas mellan dödsboet och efterlevande make. Är dödsboet ditt så delas det på antal barn du har (2+4), de gemensamma barnen har inte rätt att få något förrän även deras far (efterlevande maken) gått bort. Men dina två särkullsbarn har rätt att ta ut sina arvslotter (2:1 ÄrvdB) omedelbart, alltså 1/6 av kvarlåtenskapen i dödsboet. Ni kan testamentera till varandra för att minska era särkullsbarns lotter till hälften (så de bara får sin laglott, 7:1 ÄrvdB), men det går inte att göra sina barn i Sverige arvslösa.

Hoppas du fått svar på din fråga!

MVH

Patrik Olsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (926)
2019-06-13 Särkullbarn efterarv
2019-06-11 Får särkullbarn ut sitt arv direkt?
2019-06-10 Sparade pengar som inte är enskild egendom räknas med i bodelning och kan därför ärvas av särkullbarn
2019-06-10 Föräldrar delar på arv efter barnlösa särkullbarn

Alla besvarade frågor (69981)