Arv i andra arvsklassen

2017-09-27 i Arvsordning
FRÅGA
Min halvbror har dött och har andra syskon kan dom ärva honom när pappan till min halvbror inte står som far utan mamma har fostrat honom och pappan ? Och halvsyskon framträtt dom sista åren
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om din halvbror inte hade några barn och inte var gift ärver den andra arvsklassen, vilket är din brors föräldrar och hans syskon, enligt 2 kap. 2 § ärvdabalken. De föräldrar som ärver honom är de som räknas som föräldrar enligt föräldrabalken, det hänger alltså inte på vem som har fostrat honom och inte heller nödvändigtvis blodsband t ex vid adoption. Om hans biologiska pappa inte står som förälder för honom kan inte hans halvsyskon från hans biologiska pappas sida ärva honom. Du kan läsa mer om faderskap i 1 kap. föräldrabalken. Se särskilt 1-5 §§.

Om han har två föräldrar som båda lever delar de på hans arv, men om en av föräldrarna har gått bort får syskonen dela på den förälderns del. Som ett exempel kan sägas att din brors kvarlåtenskap var 1 000 000 kr, då ärver förälder A 500 000 och förälder B 500 000. Om förälder B har gått bort delar förälder B:s barn på B:s del av arvet. Om B hade två barn skulle de alltså ärva 250 000 kr var.

Om han bara har en förälder ärver den föräldern hela kvarlåtenskapen. Om den föräldern inte lever delar den förälderns barn på arvet. Det innebär att om din halvbrors biologiska pappa inte räknas som förälder kan inte halvsyskonen från den biologiska pappans sida ärva honom.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1693)
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?
2021-11-21 Vem ärver när det inte finns bröstarvingar?
2021-11-20 Vad ärver halvsyskon?

Alla besvarade frågor (97581)