Arv för särkullbarn och gemensamt barn

2017-02-01 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej! Min undran gäller det sommarhus som min man har ärvt som enskild egendom. Min make har gått bort och vi ska nu göra en bouppteckning. Vi har ett gemensamt barn och min make har två barn i tidigare äktenskap. Min fråga är nu om jag har förstått det rätt när jag antar att sommarhuset tillfaller de tre barnen och ingenting av detta till mig?MVH Annika
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Huvudregeln är, enligt Ärvdabalken 3:1, då en make går bort, att den efterlevande maken ärver kvarlåtenskapen från den avlidna.

Den efterlevande maken ärver även enskild egendom som huvudregel, om det inte är så att det finns särkullbarn. Om det finns gemensamt barn alternativt nära släktingar kommer maken att ärva kvarlåtenskapen (enskilda egendom och giftorättsgodset) med fri förfoganderätt. Egendom kan göras till enskild genom just arv med förbehåll om enskild egendom, eller exempelvis äktenskapsförord.

I Ärvdabalken 3:1 föreskrivs det aktuella undantaget. Av paragrafen framgår det att den som är särkullbarn ska få ut sin del direkt. Det som ska delas på är kvarlåtenskapen från den efterlevande maken. Däremot, vid det fall att makarna har ett gemensamt barn, ska dennes arvsdel tillkomma efterlevande med fri förfoganderätt. Detta innebär i huvudsak att du får ert gemensamma barns del i huset, du får däremot inte testamentera bort egendomen, dock använda den fritt.

Sammanfattningsvis: Särkullbarnen kan kräva ut sitt arv direkt. Delen som sak tillkomma det gemensamma barnet, tillkommer dig, dock med fri förfoganderätt.

Gällande hus kan detta bli problematiskt att äga endast en del i det, och det enklaste kan därför bli försäljning av huset och därefter dela upp kapitalet lika.

Hoppas svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1206)
2021-08-04 Har särkullbarn rätt att få ut sitt arv direkt?
2021-08-03 Särkullbarns rätt till laglott
2021-08-01 Hur ska arvet fördelas efter att vår far har avlidit? Faderns maka är inte vår moder.
2021-07-31 Kan särkullbarn göra anspråk på kapitalförsäkring som maka fått som förmånstagare?

Alla besvarade frågor (94627)