Arbetstagares rätt till upphovsrättsliga verk skapade i tjänst
Hej,
Jag gjorde 2013, som anställd, en logotyp för ett nystartat företag (utan någon form av formell reglering av upphovsrätt etc). Jag slutade några månader senare på företaget. Ca 2-3 år senare visar det sig att de sålt logotypen till ett annat bolag för 750,000 SEK utan att informera mig förrän i efterhand.
Jag utgår ifrån att detta ligger för långt tillbaks i tiden för att jag ska kunna göra något form av anspråk på det idag men undrar av ren nyfikenhet och för att undvika eventuell upprepning dels om de hade rätt att sälja den ifrån första början utan mitt godkännande? Och om de nu gjorde det utan mitt godkännande – har jag rätt till ersättning?
Tusen tack på förhand!
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Reglering
Arbetsgivarens rätt till arbetstagares arbetsresultat regleras olika beroende på vilken typ av immateriell rättighet det rör sig. Gällande din logotyp gäller mycket riktigt reglering för upphovsrättsliga verk.
Det saknas lagstiftning för det här området och regleras främst genom civilrättsliga avtal (avtal mellan företag eller individer och där emellan). Utgångspunkten är då att i det fall du och din arbetsgivare avtalat om något gäller det. Om inget är särskilt avtalat, beror en eventuell upphovsrättsövergång till arbetsgivaren på bland annat anställningsförhållandets art och på branschens allmänna villkor och sedvänjor. Man tittar alltså på hur frågan generellt brukar lösas inom just branschen vilket jag ju saknar information om.
Eftersom det alltså saknas generell rättslig reglering beror det mycket på er relation, avtal, vad som brukar gälla i liknande branscher osv. Jag vill dock självklart hjälpa dig och nedan följer lite riktlinjer och utgångspunkter:
Utgångspunkt: arbetsgivare äger arbetstagares upphovsrättsliga verk
Från det du skriver verkar det inte som att något har avtalats. Då gäller en tumregel från Arbetsdomstolen som innebär att "arbetsgivaren på grundval av anställningsavtalet och inom sitt verksamhetsområde och för sin normala verksamhet utnyttja sådana verk som tillkommer som resultat av tjänsteåligganden eller särskilda åtaganden mot arbetsgivaren." (AD 2002:87).
Det innebär i princip att om inget annat avtalats, så äger arbetsgivaren rätten till verket. Med det följer att din förra arbetsgivare äger rättigheterna till logotypen om skapandet låg inom din tjänst och arbetsgivarens verksamhetsområde.
Begränsningar
Om skapandet inte låg inom din tjänst och inom arbetsgivarens verksamhetsområde äger du upphovsrätten (1 § URL). Du har då ensamrätt till logotypen vilket innebär att endast du har rätt att sälja den till det andra bolaget (2 § URL). För att din förra arbetsgivare i så fall skulle få sälja din logotyp hade du behövt överlåta upphovsrätten vilket du hade kunnat göra mot ersättning (27 § URL).
Även om det låg inom din tjänst och inom din arbetsgivares verksamhetsområde, får arbetsgivaren enbart använda logotypen FÖR SIN NORMALA VERKSAMHET. Det innebär att arbetsgivaren visserligen haft rätt att utnyttja logotypen men som utgångspunkt kanske inte haft rätt att sälja den till ett annat företag. Det skulle kunna resultera i skadeståndsskyldighet gentemot dig.
Sammanfattning
Det finns möjlighet att du äger rätten till det upphovsrättsliga verket och skulle i så fall ha rätt till ersättning i utbyte mot att du överlåter upphovsrätten till företaget, för att de i sin tur ska kunna sälja det vidare. Det beror som sagt helt på omständigheterna i anställningsförhållandet och vilken bransch det gäller.
Råd
Om du utifrån ovan känner att det finns möjlighet att upphovsrätten till logotypen kanske ändå tillhör dig är mitt råd att ta kontakt med en advokat, då det rör mycket pengar. Denne kan då kolla på mer konkret fakta - avtal och branschsedvänja - för att kunna fastställa vem som mest troligen äger upphovsrätten.
Tidsfrister
Preskriptionstiden är generellt 10 år för ett skadeståndsanspråk vid upphovsrättsligt intrång. Det bör därför inte vara försent för dig.
Kom dock ihåg, att utgångspunkten är att arbetsgivaren äger arbetstagares upphovsrättsliga verk. Du får utifrån ovan avgöra om det är värt att gräva djupare i.
Hoppas det här var till hjälp. Jag önskar dig all lycka till och hoppas du fick svar på din fråga!