Är vi skyldiga att upprätta en bouppteckning?
https://lagen.nu/1958:637#K20P1S1Hej!
Min far, som jag inte känner, gick bort i februari och hans fru har tydligen lämnat Sverige. Igår fick jag och alla hans barn papper från Skatteverket att en bouppteckning inte är gjord och att vi arvingar kan åka på vite om den inte görs. Tre av sex barn har inte och har aldrig haft kontakt med den avlidne och bor långt ifrån honom. Är vi verkligen skyldiga att göra en bouppteckning? Han har två barn som har vuxit upp med honom men de har tydligen inte heller gjort någon bouppteckning.
Tacksam för svar.
Med vänliga hälsningar
Veronica
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Svaret på dina frågor finner vi i Ärvdabalken (ÄB).
Senast vid vilken tidpunkt ska en bouppteckning vara upprättad?
Enligt 20:1 ÄB ska en bouppteckning vara upprättad senast tre månader efter dödsfallet. Syftet med bouppteckningen är att få en överblick av vilka tillgångar och skulder som dödsboet har. Ett arvskifte får inte heller förrättas innan en bouppteckning registrerats hos Skatteverket varvid det kan vara av intresse för er barn, tillika dödsbodelägare och arvingar, att registrera bouppteckningen.
Vem/vilka kan upprätta bouppteckning?
Vanligast är att dödsbodelägare upprättar bouppteckning. I ert fall är det ni barn samt din fars fru som är dödsbodelägare (18:1 ÄB), detta under förutsättning att det inte finns någon universell testamentstagare (person som har rätt till arv med stöd i en av din far skrivet testamente).
Ni kan alltid vända er till en juristbyrå och be en boutredare att förrätta bouppteckningen, detta förstås till en kostnad.
Om ni ska upprätta bouppteckningen, hur går ni då tillväga?
Gå in på Skatteverkets hemsida och fyll i en bouppteckningblankett på hemsidan, alternativt den blankett ni fått hemskickad till er fars adress. En bouppgivare ska fylla i blanketten. Bouppgivare är en person som har stått den avlidne särskilt nära och som kan intyga vilka tillgångar och skulder som finns i dödsboet. Min rekommendation är att ni barn kontaktar varandra och beslutar vem som ska fylla i bouppteckningsblanketten. När bouppteckningen har registrerats kan ett arvskifte förrättas och det är din fars fru samt ni barn som har arvsrätt varvid det, som nämnt, kan ligga i ert intresse att få bouppteckningen registrerad.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga.
Med vänlig hälsning,