Är spelvinster skattefria?

Hej!

Är spelvinster från online bettingsidan Pinnacle skattebefriade eller skattepliktade, dvs behöver man betala skatt på sina spelvinster från Pinnacle?

Tacksam för svar!

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler kring spelvinster på nätet finns främst i Inkomstskattelagen (IL) och i Lotterilagen.

Enligt 3 § i Lotterilagen är sådan vinst som fås från pokerspel/kasino/vadhållning som anordnas för allmänheten, ett lotteri i lagens mening. Vinster på lotterier som anordnas i Sverige är undantagna från skatteplikt, medan vinster på lotterier som anordnas i utlandet beskattas om de överstiger 100 svenska kronor enligt 8 kap. 3 § IL.

Sidan som du hänvisar till organiserar online vadslagning vid sportevenemang. Enligt lotterilagens definition är sådan vadslagning att anse som lotteri (se 3 §). Pinnacle är registrerad och licensierad i Curacao som hör till Nederländerna. Skatteverket har konstaterat att spel som tillhandahålls över Internet, anses vara anordnade på den plats där den huvudsakliga verksamheten är förlagd för att organisera och styra spelet. I min bedömning utgår jag ifrån att Pinnacles verksamhet styrs och organiseras på samma plats där företaget är registrerat, alltså på Curacao.

Av 8 kap. 3 § IL framgår det att för vinster i lotterier inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är skattefria. Även om Curacao hör till Nederländerna, utgör landet inte i detta sammanhang en del av EES och därför kommer all spelvinst från bettingbolaget och som överstiger 100 svenska kronor att beskattas. Spelvinster beskattas som kapitalinkomster och skatt utgår med 30 procent enligt 42 kap. 25 § IL.

Vänligen,

Ellen HägerströmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Skatterätt och Kapitalvinstskatt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo