Är SMS juridiskt bindande?

2021-08-14 i Avtal
FRÅGA
Har köpt en husbil betalt genom Swish 50000 handpenning säljaren har skickat ett sms med texten" Kvitto för köp av husbil,,,Jag Abraham Abrahamsson har mottagit 50.000 utav Sven Svensson för min husbil med reg.nr. ABC 123 dom resterande 300.000 ska betalas vid leveransen. MVH Abraham Abrahamsson". Min fråga: är sms juridiskt bindande? Mvh "Sven".
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga besvaras med allmänna avtalsrättsliga principer.
Den princip som du gör gällande är löftesprincipen (se 1 § Avtalslagen) dvs att avtal ska hållas (på latin: pacta sunt servanda). Det finns inget formkrav på den sortens avtal ni träffat (köp av lös sak) vilket innebär att avtal som är muntliga är lika juridiskt bindande som skriftliga avtal (oavsett om de ingåtts via mail, sms eller på fysiskt papper).

Detta innebär att ni har avtalat om köp av bil och handpenningen är betald - och ni har alltså ett bindande avtal som är enklare att bevisa än ett muntligt. Du kan fortfarande dra dig ur avtalet men löper då risk att behöva ersätta eventuella kostnader som din motpart haft med försäljningen eller dylikt - men eftersom det inte efterfrågas uttryckligen kommer jag inte gå in på det djupare än att nämna att det finns utrymme att frånträda avtalet, dock inte utan eventuella konsekvenser. Om du skulle tappa bort din mobil så kan du för övrigt fortfarande använda bankkontoutdrag för att styrka att i varje fall någon sorts betalning skett mellan er, och om du har mail eller annan kommunikation sparad så utgör även dessa medel bevis för att det finns ett avtal.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga, tveka inte på att höra av dig om du kommer på fler frågor eller om jag varit otydlig.

Vänligen,

Aram Shokor
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1544)
2021-10-18 Försäljningserbjudanden på sociala medier
2021-10-18 Ångra villkorat köp i butik
2021-10-12 Vem står för fraktkostnaden
2021-10-11 Förklaringsmisstag - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (96481)