Är mitt bidragsbrott preskriberat?

2020-06-03 i Påföljder
FRÅGA
Jag kallades till förhör som misstänkt för bidragsbrott mot CSN i september 2018. De påstådda brotten ska ha skett under vårterminen 2015, januari till maj. Sedan förhöret har jag inte fått några uppdateringar om nya förhör, nedläggning av ärende eller åtal. Det har nu gått 5 år sedan de påstådda brotten begicks, och jag undrar om de nu kan vara preskriberade, eller om det fortfarande finns en risk för att jag kan åtalas för brotten.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Om brottet du är misstänkt för är preskriberat eller inte beror på om du är misstänkt för grovt bidragsbrott eller bidragsbrott av normalgraden. Eftersom bidragsbrott av normalgraden kan ge fängelse i högst två år är preskriptionstiden fem år (2 § bidragsbrottslagen samt 35 kap. 1 § 2 punkten BrB). Om du däremot är misstänkt för grovt bidragsbrott, där det svåraste straffet vid tidpunkten för brottet var fängelse i fyra år (numera sex år), är preskriptionstiden tio år (3 § bidragsbrottslagen samt 35 kap. 1 § 3 punkten BrB).

Eftersom du endast skrivit att du var misstänkt för bidragsbrott tolkar jag det som att det rör sig om bidragsbrott av normalgraden och isåfall är brottet preskriberat.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline igen!

Vänliga hälsningar,

Ida Tylhammar
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1312)
2020-09-20 Påföljd vid ringa stöld
2020-09-20 Vilket straff kan man få som ungdom för narkotikabrott och vapenbrott?
2020-09-20 Jag slog min kompis två gånger i ansiktet med knuten näve. Vad kan jag få för rättsliga konsekvenser?
2020-09-16 Försvarsmaktens krav för rekrytering

Alla besvarade frågor (84212)