FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll05/12/2019

Är jag fortfarande underhållsskyldig för mitt barn om hen inte längre bor hos mig?

Jag flydde från mitt ex men min son vägrade följa med (mitt ex är inte biologisk pappa) detta va några dagar innan min son fyllde 18 år. Han står skriven hos mig fortfarande men lever hos mitt ex. Jag skulle vilja veta vad jag har för skyldigheter ang honom då jag anser att situationen är lite annorlunda. Han går 2.a året på gymnasiet. Jag lever på existensminimum (skuldsanering/försörjningsstöd) och mitt ex är höginkomsttagare och hans nya sambo har lön också. Min son vill nu att jag ska betala hans legitimation och kräver att jag måste skriva på papper hos polisen ang detta. Jag betalar underhåll och han får hela studiebidraget. Snälla hjälp mig! Jag behöver svart på vitt vad mina skyldigheter är.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Vad är problemet?

Av din fråga framgår att du har en son som är 18 år och går på gymnasiet, men som inte längre bor med dig. Jag tolkar din fråga som att du undrar huruvida du fortfarande är underhållsskyldig för din son trots att han inte bor med dig längre. Reglerna kring dina skyldigheter som förälder regleras i föräldrabalken (FB).

Vad säger lagen?

Som förälder har man en underhållsskyldighet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och din ekonomiska förmåga (7 kap. 1 § FB). Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år men om barnet går i skolan efter denna tidpunkt är du fortsatt underhållsskyldig, dock som längst till dess barnet fyller 21 år (7 kap. 1 § andra stycket FB). Eftersom din son fortfarande går i gymnasiet så innebär det att du fortsatt är underhållsskyldig för honom.

En styvförälder kan också bli underhållsskyldig. Den som varaktigt bor tillsammans med annans barn och med förälder som har vårdnaden om barnet är underhållsskyldig mot barnet, om han eller hon är gift med föräldern eller har eget barn tillsammans med föräldern. Vid särskilda skäl så kan underhållsskyldigheten kvarstå även efter barnet flyttat hemifrån (7 kap. 5 § FB). Eftersom du och ditt ex inte längre bor med varandra är han alltså inte underhållsskyldig för din son.

Sammanfattning

Du är fortfarande underhållsskyldig tills det att din son tar studenten. För information kring din underhållsskyldighet och hur mycket du måste betala kan du läsa mer här. På den sidan kan du även boka in ett webbmöte med en handläggare på Försäkringskassan som kan hjälpa dig eftersom du är i en liten annorlunda situation.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Emil BengtssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000