Är jag betalningsansvarig för min frus skulder?

2020-01-30 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
HejJag är gift men vi ska skiljas snart, vilket vi är överens om. Min fru har en hel del skulder, lån av olika slag, och min fråga är om jag, när vi är skilda, har något betalningsansvar för detta.Vi kommer att bo i samma lägenhet under en tid efter skilsmässan Anders
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om äktenskap finns i äktenskapsbalken.

Enligt 1 kap. 3 § äktenskapsbalken råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder. Skulder är personliga och var och en svarar för sina egna skulder. Du kan därför inte bli betalningsskyldig för att din fru har skulder. I vissa situationer kan du dock drabbas indirekt av att din fru har skulder.

Kronofogden kan göra en utmätning hos din fru (att kronofogden beslutar att viss egendom ska tas omhand för försäljning). Den egendom som finns i din frus besittning anses tillhöra henne om inte du kan bevisa att du äger antingen hälften av egendomen (4 kap. 19 § utsökningsbalken) eller att du äger hela egendomen (4 kap. 18 § utsökningsbalken). Det här innebär att du kan tvingas avstå från din egendom, trots att du egentligen inte ska betala för hennes skulder.

Sammanfattningsvis har du inget betalningsansvar för din frus skulder men det är viktigt att du kan bevisa att du åtminstone samäger egendomen för att den inte ska bli föremål för utmätning (beroende på hur hennes skulder ser ut och om de är föremål för utmätning).

Hoppas att det var svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Cecilia Lindeborg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (952)
2020-09-20 Vi gifte oss i Marocko, hur skiljer vi oss i Sverige?
2020-09-17 Hur mycket får jag vid äktenskapsskillnad?
2020-09-16 Kan man förkorta betänketiden vid skilsmässa?
2020-09-16 Ska vår skilsmässa föregås av betänketid?

Alla besvarade frågor (84206)