Är IPTV lagligt?

2019-03-01 i Immaterialrätt
FRÅGA
Är IPTV lagligt? Det är något som blivit populärt på senaste tiden och det annonserar flitigt på internet. Försäljarna tar endast swish, har inga företag, betalar inte skatt och har förmodligen inga rättigheter. Är det lagligt som konsument att streama IPTV eller är det endast återförsäljaren som begår det eventuella olagliga?
SVAR

Hej! Först och främst, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Detta är en fråga som berör immaterialrätt, vilket är den delen av juridiken som behandlar ensamrätt för konstnärliga och litterära verk, uppfinningar, varumärken samt mönster. IPTV är digital-TV som distribueras via nätet och faller därmed in under immaterialrätten.

Det finns en dom från EU-domstolen, C-527/15, som delvis berör detta område. Enkelt uttryckt kan man beskriva det som att om man som konsument är medveten om att det rör sig om olagligt material så är det olagligt att bruka det.

Rättsläget kring IPTV är något oklart vad gäller frågan om ansvar för konusmenten. Mycket pekar på att även slutanvändaren av IPTV, det vill säga konsumenten, kan hållas ansvarig för användandet av IPTV.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Mycket om men och kan i ert svar. Ni glömmer att nämna att det är AVKODNINGEN som är olaglig enligt lagen ni referera till och inte själva STREAMINGEN. Avkodning sker INTE hos slut kunden vid IPTV användande och är således INTE olagligt just nu.
2019-03-01 13:12
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (765)
2019-10-14 Tillstånd till användande av upphovsrättsskyddat fotografi
2019-10-12 Vart kan jag vända mig för rådgivning inom Upphovsrättsområdet?
2019-10-01 Får man lov att göra varumärkesparodi på kända varumärken?
2019-09-26 Användning av immaterialrättsligt skyddade tyger

Alla besvarade frågor (73696)