Är felaktiga uppgifter om lägenhetsyta i hyresavtal grund för skadeståndsansvar, och vad gäller om det kontraktskrivande bolaget bildar ett nytt bolag?

FRÅGA
Undran om ett hyreskontrakt som innehåller en massa felaktigheter.Så som storlek, kontraktet säger ca: 50kvm, vid kontrollmätning är det endast 36kvm i primär boyta?Likväl har kontraktsskrivande bolag likviderats och ett nytt bildats utan något nytt kontrakt.Är detta helt okej att göra så?Detta är ett andrahandskontrakt i en studentlägenhet ovan på ett garage och garaget är 50kvm i golvyta men lägenheten är fylld av snetak och udda takhöjder
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Fråga 1
Vad gäller din första fråga finns vägledning i rättspraxis NJA 2002 s. 477. I rättsfallet hade ytan till en bostadslägenhet (en liten villa) angivits felaktigt i kontraktet och vid senare hyresförhandlingar. Ytan hade angivits till 85 kvm när den i själva verket var 77 kvm. Med hänsyn till ytans betydelse för hyressättningen ansågs det att en ytangivelse i normalfallet skulle anses utgöra en utfästelse av sådant slag att den som lämnat uppgiften — vanligen naturligtvis hyresvärden — ska ansvara strikt för dess riktighet.

Fråga 2
Likvideras det bolag som äger fastigheten kommer den att övertas av en ny ägare. Är förutsättningarna i 7:13 1 st eller i 7:14 1 st i jordabalken uppfyllda gäller hyreskontraktet mot en köpare av fastigheten. I sådant fall gäller även andrahandsupplåtelsen mot förvärvaren av fastigheten förutsatt att den tidigare ägaren har lämnat tillstånd till andrahandsupplåtelsen.


Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här.
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här.
- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Yekta Keskin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köp och hyra av fastighet (292)
2021-10-22 Ingår garderober vid fastighetsköp?
2021-10-01 Vad händer med befintlig hyresrätt när man säljer en fastighet?
2021-10-01 Vad är skälig hyra?
2021-08-15 Går det att kräva hyra retroaktivt när avtalet inte anger någon hyra?

Alla besvarade frågor (97338)