Är ensamt ägd fastighet enskild egendom i ett äktenskap?
Hej! Jag står som enskild ägare till ett hus som jag bor i tillsammans med min fru. kan jag ge min son en del av huset som gåva utan att min fru behöver skriva på? och vad händer om vi skulle skiljas? hur ser fördelningen ut?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Inledningsvis kan sägas att de flesta regler om makars egendom återfinns i äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB). Därtill förutsätter jag i mitt svar att er son har uppnått myndig ålder.
ÄktB 1:3 stadgar att "varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder." Ett för situationen relevant undantag till denna huvudregel följer av ÄktB 7:5 1 st. 1 p som innebär en inskränkning i makes rätt att utan den andra makens samtycke "avhända sig, låta inteckna, hyra ut eller på annat sätt med nyttjanderätt upplåta fast egendom som utgör makarnas gemensamma bostad." Lagrummet innebär att du exempelvis inte får göra dig av med (ens en del av) er gemensamma bostad utan din hustrus samtycke, som ifråga om avhändelse eller pantsättning måste lämnas skriftligt (ÄktB 7:5 3 st.).
Det centrala för svaret på frågan är dock om det i ÄktB 7:5 2 st. uppställda undantaget till ovan nämnda rådighetsinskränkning kommer ifråga. I lagrummet anges att ÄktB 7:5 1 st. inte gäller "bostad eller bohag som är den ena makens enskilda egendom enligt 2 § första stycket 2--4." Vad det innebär är således att inskränkningen i din rätt att förfoga över huset inte gäller om det (huset) är enskild egendom på grund av något av följande:
- gåva av någon annan än din hustru med det villkoret att huset skall vara din enskilda egendom,
- testamente med det villkoret att huset skall vara din enskilda egendom,
- arv och som enligt testamente av arvlåtaren skall vara din enskilda egendom.
För det fall ni skiljer er ingår huset i bodelningen om det är giftorättsgods. Makes egendom är giftorättsgods om det inte är enskild egendom på någon av grunderna i ÄktB 7:2. Att du står som enskild ägare på huset innebär alltså inte nödvändigtvis att det är enskild egendom.
Vid lottläggningen i en eventuell bodelning har den av er som har störst behov av huset en rätt att erhålla det i avräkning på sin lott, ÄktB 11:8 1 st. En förutsättning för detta är att övertagandet kan anses skäligt, med hänsyn till omständigheterna. I likhet med vad jag redogjort för gäller inte övertaganderegeln om huset är den andra makens enskilda egendom på någon av de grunder som även eliminerar rådighetsinskränkningen, se ovan.
Hoppas att mitt svar klarade upp saker och ting. Har du fler frågor är du välkommen att ställa dem här!