Är det olagligt att köpa piratkopior från en utländsk hemsida?

2021-06-13 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej är det olagligt om en person köper fejkmärkeskläder från en utländsk hemsida och dessa sedan skickas till Sverige till den som beställt kläderna? Räknas det som att personen beställt piratkopior då? Vad kan den som beställt kläderna få för straff?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Räknas fejkmärkeskläder som piratkopior?

En piratkopia är en förfalskning av en produkt som skyddas av den immaterialrättsliga lagstiftningen. Exempel på lagar som omfattas av immaterialrätten är varumärkeslagen, upphovsrättslagen och mönsterskyddslagen. Dessa ger innehavaren av rättigheten en ensamrätt, det vill säga ingen annan får exempelvis tillverka eller sälja liknande produkter utan tillstånd (se t.ex. 1 kap. 10 § varumärkeslagen). I princip är alla kända märken skyddade som varumärken, varför varumärkesinnehavaren är den enda som får använda varumärket. Märkeskläder, som tillverkas utan tillstånd, utgör alltså piratkopior.

Är det olagligt att som privatperson beställa piratkopior från en utländsk hemsida?

Enligt svensk lag är det inte olagligt att som privatperson beställa piratkopior från en utländsk hemsida om de ska användas för privat bruk. Personen kan därmed inte få något straff.

Sammanfattning

Fejkmärkeskläder räknas som piratkopior. Att som privatperson köpa piratkopior från en utländsk hemsida är inte olagligt. Det är dock viktigt att påpeka att det är förbjudet att sälja vidare fejkmärkeskläderna då det utgör intrång i ensamrätten.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Ellinor Bäckström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (991)
2021-07-23 Får man använda en intervju från en dokumentär?
2021-07-16 Upphovsrättsintrång?
2021-07-12 Hur vet man om en mening är varumärkesskyddat?
2021-07-05 Vad innebär uppfinningshöjd?

Alla besvarade frågor (94159)