Är det möjligt att ärva skulder?

Jag undrar hur det ligger till när någon går bort? Kan man ärva skulder om nån avlider? Vad sker då

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om det är möjligt att ärva skulder. För att besvara din fråga kommer jag att använda mig av ärvdabalken (ÄB).

Kan man ärva skulder?

När en person har gått bort så bildas ett dödsbo, vilket är en juridisk person (18 kap. 1 § ÄB). En bouppteckning skall sedan förrättas för att bland annat samla dess tillgångar och skulder (20 kap. 1 § och 20 kap. 4 § ÄB).

I Sverige kan man i regel inte ärva en annan persons skulder. Storleken på arvet kan däremot påverkas. Innan arvskiftet sker så ska dödsboet ha betalat av skulderna så gott det går av boets tillgångar. Det finns alltså en risk att arvingarna inte får ut något arv, men de kan inte ta över någon skuld.

Sammanfattningsvis kan man inte ärva skulder från en person som gått bort. Skulderna tillkommer istället dödsboet som bildas efter att personen avlidit.

Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar och att jag kunde förtydliga vad som gäller. Är det något mer du undrar över är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline på nytt!

Vänliga hälsningar,

Klara ThyrénRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000