Är det fördelaktigt om vi gör min mans barn till bröstarvinge?
Hej! Jag är gift och jag och min man har ett gemensamt barn. Han har ett barn sedan tidigare som hela tiden bott med oss. Han är ju särkullebarn och jag undrar om det är fördelaktigt om vi gör honom till bröstarvinge. Kommer han att förlora på detta? Vad blir skillnaden för honom att vara särkullebarn emot bröstarvinge.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din mans son är endast din mans bröstarvinge och ärver därför endast efter din man
I och med att du och din man är gifta och din mans son inte är ditt barn är sonen s.k. särkullbarn. Barn, barnbarn o.s.v. är bröstarvingar vilket betyder att din mans son är din mans bröstarvinge, sonen är däremot inte din bröstarvinge. Vad detta innebär är att sonen endast har arvsrätt efter din man och inte efter dig (Ärvdabalken 2 kap. 1 §). (Ert gemensamma barn har som bröstarvinge till er båda arvsrätt efter er båda.)
Din mans son kan endast bli din bröstarvinge genom adoption
Eftersom bröstarvingar är barn behöver du adoptera din mans son för att "göra honom till bröstarvinge" även till dig. Genom adoption förlorar dock sonen allt släktskap med och arvsrätt från hans biologiska mor. Du blir istället att anse som sonens mor och sonen kommer ha rätt att ärva även från dig, precis som ert gemensamma barn (Ärvdabalken 4 kap. 8 §).
Du kan skriva ett testamente om att din mans son ska ha arvsrätt som en bröstarvinge
Om det är just arvssituationen ni vill ändra på och adoption inte är aktuellt kan du skriva ett testamente om att din mans son ska ärva från dig som om han vore din bröstarvinge. Du skriver då att du vill att ert gemensamma barn och din mans barn ska ärva 50 % var från dig. Du skriver även att din man ska ärva först, i fallet att du skulle gå bort först, och att barnen inte ska få ut sitt arv förrän även din man gått bort. Med ett sådant testamente kommer de två barnen ärva från dig som om de båda två är bröstarvingar till er båda.
Ett sådant testamente är fördelaktigt för sonen eftersom han annars inte skulle ha rätt att ärva något efter dig utan endast efter hans far och han förlorar inget på testamentet.
Även om din man skriver testamente kan sonen direkt kräva ut sin laglott
Om din man går bort först har hans son, som särkullbarn, rätt att direkt kräva ut sitt arv från sin far om han vill, alltså 50 % av din mans egendom. Även om din man skriver ett testamente om att sonen inte ska få ut sitt arv förrän även du gått bort, har sonen direkt rätt till sin laglott, motsvarande halva arvslotten, alltså 25 % av egendomen.
Vill du ha vidare hjälp, t.ex. med att upprätta ett testamente, kan du kontakta Lawlines jurister här.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning