Är det brottsligt att ringa någon mot dennes vilja?

FRÅGA
Hej! Min mammas exsambo ringer oss båda två konstant fast än vi har sagt till honom att vi inte vill ha något med honom att göra. Samtalen börjar bli väldigt jobbiga och vi känner att vi inte kan få en lugn stund. Kan man anmäla han för något och isåfall vad?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att ringa någon konstant, mot dennes vilja, är inte ett brott i sig men kan falla under brottet ofredande. Ofredande regleras i 4 kap 7 § Brottsbalk (1962:700) och definieras som ett fysiskt antastande, någon form av störande kontakt eller annat hänsynslöst agerande. Detta om gärningen syftar till att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt. Vid bedömningen om huruvida samtalen kränker den utsattes frid brukar hänsyn tas till exempelvis hur ofta samtalen sker och om de sker mitt i natten etc.

I ditt fall sker samtalen väldigt ofta, trots att du och din mamma har meddelat hennes ex-sambo om att ni inte vill att han ska kontakta er. Dessa upprepade samtal har alltså fått en trakasserande effekt och om ni känner att det är besvärande så bör ni anmäla honom.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Vanessa Hannah
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1177)
2021-06-04 Kan man klättra på statligt eller privat ägt tak?
2021-06-01 Vad är "hemmet" i hemfridsbrott?
2021-05-30 Är det brottsligt att befinna sig på en byggarbetsplats?
2021-05-28 Utsatt för cyberstalking

Alla besvarade frågor (93065)