Är det brottsligt att förfalska en annan persons underskrift?

2017-10-26 i Övriga brott
FRÅGA
Skall jag polisanmäla min man som skrivit under en ansökan om pass till vår son i mitt ställe? Båda föräldrar skall skriva på men istället för att ta kontakt med mig skrev han på själv. Han har också skrivit på själv som vittne för både sin egen och "min" ( falska) underskrift? Syftet är att förnya sonens pass. För två månader sen tog han med sonen helt utan förvarning till Indien och nu är en ny resa uppenbarligen på gång. Vi lever som skilda.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När föräldrar ansöker om pass åt sitt barn krävs samtycke från båda vårdnadshavarna. Passansökan ska skrivas under av dem båda och era namnunderskrifter ska bevittnas. Eftersom att pappan till ditt barn obehörigen har skrivit under passansökan med din underskrift och förfalskat underskriften för bevittnandet av era namnunderskrifter så gör han sig skyldig till brottet urkundsförfalskning.

Att förfalska en annan persons underskrift är i svensk lag ett brott som kan leda till fängelse i upp till två år (14 kap. 1 § Brottsbalken). Är brottet ringa är straffskalan böter eller fängelse i sex månader (14 kap. 2 § Brottsbalken). Huruvida han gjort sig skyldig till ringa urkundsförfalskning eller urkundsförfalskning av normalgraden är upp till en domstol att avgöra.

Om du vill polisanmäla honom för brottet så kan du ringa till polisen på telefonnummer 114 14 eller besöka en polisstation.

Vänligen,

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?