Är bindningstid tillåtet på mobilabonnemang?

2019-10-30 i Avtal
FRÅGA
Hej. Har för mig att regeringen har tagit bort all bindningstid på tex mobilabonnemang, stämmer det? Om jag tecknar ett avtal med tex tre, kan de ändå tvinga på mig någon slags bindningstid?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer inte att det inte längre är tillåtet att ha bindningstider på mobilabonnemang. Däremot finns det en begränsning på hur lång bindningstiden får vara.

Om du tecknar ett mobilabonnemang hos t.ex. Tre eller annan mobiloperatör, så får de aldrig ge dig en längre bindningstid än 24 månader (förutsatt att du tecknar abonnemanget som privatperson och inte som företag). De måste också alltid kunna erbjuda dig ett abonnemang med enbart 12 månaders bindningstid. Bestämmelsen om det hittar du i 5 kap. 15 a § lagen om elektronisk kommunikation.

Jag passar också på att tipsa om Konsumentverkets och Telekområdgivarnas hemsidor, där finns mycket information som kan vara bra att känna till innan man tecknar upp sig på ett abonnemang. Hoppas du fått svar på din fråga, hör gärna av dig med en kommentar här nedan annars så återkommer jag!

Med vänliga hälsningar,

Kajsa Moss Bjerling
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1206)
2019-12-12 Får min BRF förbjuda mig att ladda min elbil i p-stolpen på parkeringsplatsen?
2019-12-09 När kan 36 § avtalslagen användas?
2019-12-09 Portad från en butik
2019-12-08 Vilket pris är det som gäller i en avtalsrelation mellan näringsidkare?

Alla besvarade frågor (75598)