Är barn dödsbodelägare?

2017-11-10 i Bröstarvinge
FRÅGA
Vilka ska vara med vid en bodelning? Vilka bör vara med vid bodelning?Vi är två barn till den avlidne (pappa), där mamma är arvtagare (gift m vår pappa). Även om vi inte ärver så är det rimligt att vi deltar. Har jag rätt eller fel i detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Efter ett dödsfall ska en bouppteckning ske och de som ska delta vid bouppteckningen och hjälpa till med förvaltningen innan bouppteckningen är de som kallas dödsbodelägare. Detta kan vara make/maka, sambo, barn och testamentstagare.

Var den avlidna gift och det finns gemensamma barn ärver inte barnen efter den först avlidna föräldern utan då ärver makan allt och barnen ärver sedan när den föräldern avlider (3 kap. 1 § ärvdabalken). Detta innebär också att man inte räknas som dödsbodelägare i den första avlidne förälderns arvskifte. För er innebär det att eran mamma kommer vara dödsbodelägare i er pappas arvskifte och ni har ingen laglig rätt att vara med om det inte finns något speciellt er pappa har testamenterat till er. Däremot kommer ni vara dödsbodelägare när er mamma avlider.

Hoppas du fick svar på din fråga!
Mathilda Wihlborg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (465)
2021-09-26 Hur skriver man testamente?
2021-09-16 Kan man göra sina egna barn arvlösa?
2021-08-31 Kan man ärva någon som intagit en roll som farförälder men inte är biologisk släkt?
2021-08-30 Kan man göra sitt barn arvlöst genom testamente till förmån för barnbarn?

Alla besvarade frågor (95951)