Ansvar för makes skulder?

2017-02-03 i Skuld
FRÅGA
Hej, om min makes skulder går till inkasso eller till kronofogden går det på min kredithistoria?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är vanligt att tro att man behöver stå för sin makes skulder om maken har skulder som han/hon inte kan betala. Även om man är gift svarar emellertid varje make enbart för sina egna tillgångar och skulder. Endast om du och din make gemensamt skulle stå som låntagare för ett gemensamt lån kan du bli drabbad att betala makens del, vilket skulle kunna leda till ett betalningskrav på dig. Detta beror på att banken har rätt att kräva låntagarna på det som kan betalas. Så länge det inte är fråga om ett gemensamt lån och en gemensam skuld kan du aldrig bli drabbad. Även om din makes skulder har gått så långt som till kronofogden eller till inkasso är det inget som kommer synas i din kreditupplysning. Varje kreditupplysning är personlig och helt oberoende av sin makes sådan.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (512)
2021-08-31 Kan man skriva ett juridiskt bindande dokument där det står tydligt att någon ska betala mig pengar varje månad?
2021-08-26 Kan jag behöva betala en annans skuld?
2021-08-17 När blir en skuld till?
2021-08-04 Vad händer med det gemensamma lånet när min make avlider?

Alla besvarade frågor (95761)