Ansvar för hund i egen trädgård?

FRÅGA
Vi bor i radhus och har nyligen skaffat katt. Vår närmaste granne har en liten hund. Vår katt är utekatt och grannens hund vistas ibland i trädgården. Mellan vår och grannens trädgård finns det bara lågt stängsel.Idag var vår katt på grannens tomt medan hunden var där. Hunden fick spel och försökte ge sig på katten. Lyckligtvis hände det ingenting allvarligt eftersom grannen hann gå emellan i tid.Grannen menade då: "Er katt får inte vara i min trädgård. Jag har hund!"Min fråga: Rent rättsligt sätt, har grannen rätt? Kan hon kräva att vår katt inte får vara i hennes trädgård (vilket i praktiken skulle innebära att han inte längre skulke kunna vara utekatt)? Eller är det snarare grannens ansvar att se till att hennes hund inte skadar vår katt även när katten är på hennes tomt?
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Lawline!

För hundägare råder s.k. rent strikt ansvar. Det innebär att skador som orsakas av hund alltid ersätts av ägaren (19 § lagen om tillsyn av hund och katt). Om det sker på deras egen tomt kan dock ansvaret jämkas enligt 6 kap. 1 § andra stycket skadeståndslagen. De kan alltså inte förbjuda att er katt strosar omkring som katter gör men om det skulle ske något så är de skadeståndsskyldiga. Dock kan ni behöva betala 50/50 eller liknande om det sker på deras tomt.

Jag brukar alltid tycka att hundar och katter är vänner egentligen så jag hoppas att det löser sig mellan de små vännerna.

Hoppas det besvarar er fråga, ursäkta att det dröjde. Prova gärna vår expressrådgivning nästa gång för extra snabbt svar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (484)
2021-12-16 Skadestånd på grund av hundbett
2021-11-18 Principen om full ersättning
2021-11-15 Kan en hundägare bli skadeståndsansvarig när hunden har skrämt en någon och därmed orsakat en skada?
2021-11-15 Vem bär ansvaret om hund förstör hundvaktens saker?

Alla besvarade frågor (98494)