Ansöka om ESTA efter dom om skyddstillsyn?

2017-09-30 i Påföljder
FRÅGA
Hej Har blivit dömd till skyddstillsyn i ett år för rattfylleri för tre år sedan kan jag ansöka om esta då för att hälsa på min dotter i USA som studerar där
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En villkorlig dom försvinner ur ditt belastningsregister 10 år efter domen (17 § p. 4a lagen om belastningsregister), vilket betyder att den är kvar.

När du ansöker om ett ESTA behöver du besvara vissa frågor om brott. Svara på dem och låt sedan USA göra sin bedömning om du är lämplig för att resa dit eller inte. Jag rekommenderar dig att göra det i god tid då svaret kan ta längre tid att få tillbaka.

Om de inte godkänner ansökan kan du ansöka om ett besöksvisum eller turistvisum. Information om hur du gör detta hittar du på Amerikanska ambassadens hemsida http://www.usemb.se och på https://www.visawaiver.com/esta-usa/ om vilket som lämpar sig bäst i din situation.

Vid ansökan om visum görs en bedömning från fall till fall och en tidigare dom utgör alltså inget definitivt hinder för visum. Du får berätta om omständigheterna kring din dom och sedan görs en individuell bedömning.

Vänligen

Greta Apelman
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1614)
2021-11-30 Vilket straff kan jag få för vapenbrott?
2021-11-30 Beräkning av strafftid - villkorlig frigivning, avräkning av häktestid samt särskilda utslussningsåtgärder
2021-11-30 Påföljd vid grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak
2021-11-29 Vad händer om man inställer sig för sent?

Alla besvarade frågor (97584)