Anmäla misshandel som inträffat för flera år sedan
Under 80-90 talet blev jag kränkt och misshandlad i skolan och hemma.
Antagonisterna var min mor, skolpersonal och andra elever.
Jag tror att vissa av mina kroppsliga åkommor härrör från denna tid, och jag vet att jag plågas psykiskt av minnen från min barndom.
Kan jag ställa någon till svars för detta, nu flera år senare?
Kan jag kräva ersättning och upprättelse?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline.
Först och främst vill jag beklaga din jobbiga situation.
Om jag förstått din fråga rätt så undrar du om du kan ställa någon till svars för det du utsatts för som barn.
Rätt till skadestånd?
Man har rätt till skadestånd om personen som utsatt en annan person för misshandel dömts för brottet. Undantag finns i enstaka fall där man ändå kan få brottsskadeersättning trots att förundersökning lagts ner. Det kan här vara viktigt att se till om det finns dokumentation från de skador du utsatts för, det vill säga t ex foton från misshandeln eller läkarbesök och liknande. Man måste här även se till om brottet är preskriberat eller om du än idag skulle kunna väcka talan mot de personer som utsatt dig för både psykisk och fysisk misshandel.
Vilka preskriptionstider gäller?
I 35 kap. brottsbalken (BrB) hittar man de preskriptionstider som gäller för olika typer av brott. Huvudregeln är att det är maxstraffets längd som avgör preskriptionstiden, vissa särskilt allvarliga brott, t ex mord, har dock ingen preskriptionstid. I denna aktuella situation är det misshandel som du anser att du blivit utsatt för, och man får då se till straffskalan för misshandel. Enligt 3 kap. 5 § BrB är maxstraffet för ringa misshandel 6 månaders fängelse, medan maxstraffet för misshandel av normalgraden fängelse i 2 år. För grov misshandel är maxstraffet 6 års fängelse och för synnerligen grov misshandel är maxstraffet 10 års fängelse. Detta innebär att om vi ser till preskriptionstiderna i 35 kap. BrB så är preskriptionstiden 2 år för ringa misshandel, 5 år för misshandel av normalgraden, 10 år för grov misshandel och 15 år för synnerligen grov misshandel.
Du berättar att misshandeln inträffade under 80- och 90-talet, vilket man kan konstatera att mer än 15 år har passerat och att preskriptionstiden för samtliga misshandelsbrott har passerat.
Enligt lagen görs det inte någon skillnad på psykisk och fysisk misshandel, utan enligt 3 kap. 5 § BrB så döms den som tillfogar annan sjukdom för misshandel. Psykisk misshandel går därmed in under sjukdom, och det är därmed även samma preskriptionstider som gäller för psykisk och fysisk misshandel. Man kan även här konstatera att preskriptionstiderna har passerat även för den psykiska misshandeln du utsatts för.
Brottsskadeersättning
För att du ska kunna få brottsskadeersättning så måste brottet ha polisanmälts. Man kan inte heller få brottsskadeersättning om man redan har fått full ersättning genom skadestånd eller från sin försäkring. Ansökan om brottsskadeersättning måste skickas in till Brottsoffermyndigheten inom tre år efter att brottet begicks, förundersökningen lades ned eller domen efter rättegången vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas.
Slutligen
Det du utsatts för under din barndom kan skapa ett mycket svårt bevisläge, och en åklagare ska endast väcka åtal om bevisningen anses vara så pass stark att åklagaren kan förvänta sig en fällande dom, ur en ren objektiv bedömning. Det krävs därmed också stark bevisning för att bevisa att det du utsatts för kan påvisas. Då preskriptionstiderna passerat kan man anta att en polisanmälan kommer att läggas ned.
Vad du kan göra är att kontakta Brottsofferjouren för att få stöd och hjälp med vad du utsatts för. De kan ge stöd även för brott som inte har anmälts. Brottsofferjourens kontaktuppgifter finner du här: https://www.brottsofferjouren.se/hjalp-och-stod/ring-oss/
Angående brottsskadeersättning hittar du mer information på Brottsoffermyndighetens hemsida: https://www.brottsoffermyndigheten.se/ersattning/brottsskadeersattning
Hoppas att svaret var till din hjälp!
Med vänlig hälsning,