FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt02/11/2014

Anhörigprincipen och barnets bästa - omhändertagande av barn

Hej! Här är min fråga. Mitt barnbarn (3,5år gammal) ska omhändertas och placeras i ett familjehem eftersom pappa och mamman till barnet tycks olämpliga p.g.av olika psykiska nedsättningar. Efter att barnbarnet har bott hos oss i 3 veckor då min dotter var på semester utomlands frågade Socialtjänsten mig (som är morfar till barnet) och min fru om vi kan vara familjehem för barnbarnet och vi svarade positivt. Efter några veckor på ett möte berättar Socialtjänsten att dem hittat en annan familj som ska vara familjehem för mitt barnbarn. Vi känner oss besvikna och lurade! Finns det något vi kan göra för att barnbarnet hamnar hos oss? Kan vi anlita en jurist eller advokat för att barnet omplaceras hos oss eller är Socialtjänstens bedömning i det fallet slutgiltig?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att Du vänder dig till Lawline!

Svaret på din fråga beror mycket på huruvida barnets föräldrar har samtyckt till omhändertagandet eller inte. Jag kommer nedan dela upp svaret utefter om samtycke föreligger eller ej.

Om föräldrarna inte har samtyckt till att barnet omhändertas så anar jag att omhändertagandet har skett enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Enligt 11§ LVU så är det socialnämnden som bestämmer hur vården för den unge ska se ut och var han/hon ska vistas under vårdtiden. Detta ska göras med utgångspunkt i barnets bästa enligt 1§ LVU. Detta innebär alla beslut som tas angående ert barnbarn ska göras med tanke på hans/hennes bästa. Vad de vuxna i sammanhanget vill och tycker väger inte alls lika tungt i sammanhanget.

För att få överklaga ett beslut enligt LVU så gäller allmänt att beslutet ska angå personen samt ha gått honom/henne emot. Du och din fru kan, precis som du skriver, anlita ett juridiskt ombud för att överklaga socialnämndens beslut enligt 41§ 1p LVU. Kanske kan det bli svårt för er att få klagorätt eftersom ni inte rättsligt anses påverkade av barnets förflyttning. I praxis brukar man säga att det krävs att man har ett av rättsordningen erkänt intresse eller får en påverkad rättslig ställning. Det kan eventuellt bli svårt att visa på att ni uppfyller dessa.
Det kan dock vara möjligt, genom en extensiv tolkning av ”angår och går emot”, att komma fram till att beslutet att förflytta barnet angår er eftersom ni haft barnet boende hos er och i stor utsträckning hjälpt till med vården. På så sätt kanske ni kan anses ha ett så kallat beaktansvärt intresse vilket slagits fast i rättspraxis och som alltså inte stadgas i lag. Detta kommer ert juridiska ombud att kunna hjälpa er mer med att utveckla.

Om barnets föräldrar däremot har samtyckt till omhändertagandet så blir inte LVU tillämplig. Då blir istället Socialtjänstlagen (SoL) tillämplig. Även enligt denna lag gäller att barnets bästa ska avgöra beslut. Det är socialnämnden som bestämmer var barnet ska vistas under vårdtiden enligt 6:1 SoL. Barnet ska i första hand tas omhand av anhörig eller annan närstående enligt den så kallade anhörigprincipen, 6:5 SoL. Om det är så att barnet inte får bo hos er, trots anhörigprincipen, så har socialnämnden sannolikt förklarliga skäl till den bedömningen – även om jag förstår att beslutet är tuff för dig och din fru. Skälen kan jag endast spekulera i: det kan t ex vara på grund av närhet och kontinuitet till förskolan där barnet gå, att de vill att barnet ska växa upp med syskon m.m. Barnets bästa ska som sagt alltid stå i fokus.

Om ni trots allt skulle anse att det vore förenligt med barnets bästa om barnet bodde hos er så finns det möjlighet att överklaga socialnämndens beslut enligt 16:3 SoL. På samma grunder som ovan så kan det eventuellt bli svårt för er att få talerätt.

Vad ni generellt sätt kan åberopa är att ni blivit tillfrågade om att barnet kan bo hos er. Ni har ställt er positiva till detta och som jag förstår uppfattat det som att saken var klar. Kanske har ni gjort arrangemang eller liknande för att barnet ska kunna flytta in? Sådant kan ni även ta upp med ert ombud.

Jag hoppas verkligen det löser sig för er!

Linn Kanter PergamentRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000