Ångra bodelningsavtal

2019-07-14 i Bodelning
FRÅGA
Mina två vänner ska skiljas, mitt i allt kaos har mannen skrivit över exakt allt på sin fru och ångrar sig nu i efterhand. Däribland var hans företag, hus, bil och aktier. Kan han ångra sig? Han var under hård press och stress, även blivit både psykiskt och fysiskt misshandlad av sin fru under en längre tid och förhastade sig, vilket han inser nu.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Bodelningsavtal

Vid en äktenskapsskillnad ska en bodelning göras mellan parterna enligt äktenskapsbalken (ÄktB) 9 kap. 1 §. Det finns ingen tidsram för när detta ska göras men det bästa är såklart så snart som möjligt för att undvika trassel. Det som däremot måste till är att en skriftlig handling ska upprättas och underskrivas av båda parterna enligt ÄktB 9 kap. 5 §. Det framgår inte av din fråga huruvida en sådan bodelning skett eller om det enbart är muntliga överenskommelser som skett.

Om så är fallet så har egentligen bodelningen inte skett på korrekt sätt och din vän har ett utrymme att ändra sig. Skulle exet sätta sig till motvärn till det så kan din vän begära en bodelningsförrättare hos tingsrätten enligt ÄktB 17 kap. Då kommer en utomstående person att gå igenom parets tillgångar och förrätta en bodelning. Ansökan kostar 900 kr och görs till tingsrätten. Kostnaden för bodelningsförrättaren kommer att bekostas av båda parter.

Jämkning av bodelningsavtal

Skulle det vara så att det finns ett skriftligt avtal parterna emellan kan det ändå finnas en möjlighet att jämka bodelningen med hjälp av avtalslagen 36 § med grund att det är oskäligt att den ena parten ska gå ifrån med så pass mycket större tillgångar än den andra. Domstolen kan då hjälpa till att jämka avtalet så att det blir mer jämlikt.

Hoppas att du fått svar på din fråga och lycka till!

AnnaSara Jarius
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
67Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-14 12:45
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2267)
2019-08-13 Skilsmässoansökan styr egendomens värde i bodelningen
2019-08-12 Fördelning av egendom vid äktenskapsskillnad
2019-08-12 Om ena maken bidragit mindre till hushållet, har den ändå rätt till hälften av egendomen vid skilsmässa?
2019-08-08 Ska lägenheten jag äger ingå i en bodelning trots att vi är separerade?

Alla besvarade frågor (72048)