Andrahandsuthyrning där hyresgästen tror att avtalet ska övergå till förstahandskontrakt.

2017-06-05 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej!Jag hyr ut min lägenhet i 2a hand. I kontraktet har jag skrivit att uthyrningen gäller tills vidare med 3 månaders uppsägning, eftersom jag då sa att jag kommer att flytta tillbaks senare under året. Några veckor efter ringde jag hyresvärden i en annan fråga och då sade han att jag får max hyra ut lägenheten i 12 mån vilket jag ringde å påpeka för min hyresgäst. Från min sida har det inte funkat att prova på att vara sambo vilket gjort att jag ringt 2ggr å sagt att jag behöver lägenheten tillbaka, 2 gången sa jag att jag kan komma med kontraktet och få uppsägningen skriftligt. Hyresgästen blev besviken och sa att han ska tala med hyresvärden först samt ringa Hyresnämden och kolla upp en del saker innan han skriver på uppsägningen..Har jag gjort något fel förutom varit krånglig, han tolkar det som att han ska få 1a handskontrakt på lägenheten i slutet på året, fast jag på pekat att jag kommer att flytta tillbaka senare under året när vi skrev kontraktet..Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ni har skrivit ett hyresavtal som rör andrahandsuthyrning. Det är ett avtal som är skilt från det ordinarie hyresavtalet, som alltså är mellan dig och din hyresvärd. Du som hyresgäst kan aldrig avtala med en annan hyresgäst om förstahandskontrakt, det är ett avtal som måste ingås med hyresvärden och den andra hyresgästen som avtalsparter. För att personen du hyrt ut till ska kunna få förstahandskontrakt på lägenheten krävs alltså att ditt hyresavtal går ut och att hyresvärden frivilligt väljer att ingå hyresavtal med den nya personen istället. Du har alltså inte gjort något fel när det rör huruvida avtalet ska övergå till ett förstahandskontrakt eller ej, eftersom det inte är något som du som hyresgäst kan avtala om. De övriga omständigheter som du nämner verkar även de ha gått rätt till, du har en lagenlig uppsägningstid på 3 månader, vilket är helt i enlighet med 12 kap 4 § Jordabalken (även känt som Hyreslagen).

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning

Carolina Lundh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (698)
2021-07-29 Kan vi säga upp hyresavtalet till en villa i förtid?
2021-07-29 Gäller en månads uppsägningstid när jag hyr en bostadsrätt?
2021-07-28 Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt
2021-07-19 Har min sambo som står på bostadskontraktet rätt att slänga ut mig och min son?

Alla besvarade frågor (94356)