Ändrade stadgar i en bostadsrättsförening

2020-06-10 i Bostadsrätt
FRÅGA
Jag har bott 10 år i en bostadsrätt och när jag köpte den gjorde jag en renovering som godkändes av styrelsen (jag flyttade väggar). Mitt golv består av fiskbensparkett och en mindre del furuplan. Eventuellt tog den tidigare ägaren bort en plastmatta/golv som låg överst. Jag vet det inte säkert men det kan vara så.Som det ser ut nu kommer följande att läggas till stadgarna:"Golvets ytbeläggning får inte tas bort utan att ersättas. Underliggande trägolv är föreningens ansvar och får inte hanteras utan föreningens tillstånd eller användas som ytskickt: om så görs, är medlemmen skyldig att på egen bekostnad återställa detta. Golv ska förutom ytskikt ha ytterligare lager för ljuddämpning mot undergolv."Min fråga är om jag kan tvingas att lägga in ett nytt golv/återställa trots att jag själv inte gjort någon åverkan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom detta är ett villkor som har tillkommit efter det att den förra ägaren av bostadsrätten bytte ut golvet så är ändringarna i stadgan inte tillämpliga på denna åtgärd. Du kan alltså inte tvingas att återställa golvet på grund av en åtgärd som den förra ägaren gjorde, om det var godkänt att göra så när hen ändrade golvet.

Du bör dock uppmärksamma styrelsen på att golvet i bostadsrätten har bytts ut, så att de vet att detta skedde innan stadgarna ändrades.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Axel Helgesson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1127)
2021-01-25 Ångra en försäljning av bostadsrätt
2021-01-23 Får en bostadsrättsförening ta ut pantförskrivningsavgifter?
2021-01-22 Ansvar för störande grannar i bostadsrättsförening
2021-01-20 Vad krävs för gåva av bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (88540)