Alkohollagens bestämmelser rörande minderåriga

2015-10-26 i Påföljder
FRÅGA
Hej, har googlat runt lite om lagar och regler som har med minderåriga och alkohol att göra. En fråga som jag har och inte hittat svar på är dock det jag nu tänkte fråga.Säg att jag som minderårig är på en stor släktträff/fest. Och att jag blir erbjuden en starköl.Vad jag förstår borde det tekniskt sätt olagligt? Då det är olagligt att förse/sälja sprit etc till någon under 20 år gammal.Frågan är dock om en polis var på plats, skulle de göra någonting? En starköl,omringad av sin släkt sätter knappast en person i fara. Så är det då ett slags "kryphål"? Har svårt att tro att en polis skulle ha orken att reda ut "brottet" med tanke på att ingen som helst kommer till skada osv.Har lite svårt att formulera mig men hoppas ni förstår min fråga!
SVAR

Hej! Tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga.

Som huvudregel gäller att det är olagligt att sälja/förse alkoholhaltiga drycker till en person som är under 20 år - se 3kap 9§ 1st Alkohollagen. (För folköl gäller samma sak, åldersgränsen är dock 18 år i det fallet.)

Det finns dock ett undantag, dvs det du benämner som "kryphål", i 3kap 9§ 3st Alkohollagen. Denna bestämmelse anger att "det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder och utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt".

Om vi kopplar lagtexten till ditt exempel, är det alltså ok att ge en person under 20 år (alt. 18 år) enstaka starköl om personen dricker ölen på platsen, det rör sig om en lugn fest samt att personen kan anses tillräckligt mogen. Om samtliga av dessa nämnda kriterier är uppfyllda kan en anmälan till Polisen alltså inte leda till en straffpåföljd.

Jag hoppas att jag med detta har besvarat din fråga.

Vänliga hälsningar,

Ellinor Book
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1347)
2020-10-25 Vad krävs för att fotboja?
2020-10-25 straffpåföljd vid olaga hot och försök till misshandel när gärningspersonen är 16 år
2020-10-24 Vad krävs för att få fotboja istället för fängelse?
2020-10-24 Vad innebär gallring av uppgifter i belastningsregistret?

Alla besvarade frågor (85357)