Äktenskapskillnad i både Frankrike och Sverige.

Gifte mig i Frankrike med en fransk medborgare för tre år sedan. Jag vill nu skilja mig och undrar om jag måste ansöka om äktenskapsskillnad även i Sverige. Han vill inte skilja sig.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga.

När det gäller gränsöverskridande äktenskapsskillnader, som i detta fall rör mellan två EU-stater, tillämpas Bryssel IIbis-förordningen för att avgöra var en fråga om äktenskapsskillnad kan prövas.

För att direkt svara på din fråga så nej, du kommer inte behöva ansöka om äktenskapsskillnad både i Frankrike och i Sverige. Ett land räcker eftersom att en dom ska gälla inom hela EU, art 21, och det får inte pågå dubbla förfaranden samtidigt.

När du skriver "även i Sverige" tolkar jag det som att ni har hemvist i Frankrike (stadigvarande bosatta där). Är detta fallet så kommer en svensk domstol inte kunna ta upp din ansökan om äktenskapsskillnad ö h t, art 3 jfr art 6.

Du har därför att väcka talan i Frankrike och få saken prövad där.

Jag hoppas jag svarade på din fråga och jag önskar dig en trevlig dag.


Mvh,


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Äktenskapsskillnad? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000