Äktenskapsförord och testamente

2017-08-22 i Testamente
FRÅGA
Hej! Jag och min sambo ska gifta oss och vi kommer att skriva ett äktenskapsförord då jag har flera fastigheter sen tidigare och jag vill inte bli av med dom vid en eventuell skilsmässa. Men om jag skulle avlida så skulle jag vilja att min fru ärver allt efter mig, Min fråga är således om man kan först skriva ett äktenskapsförord och villkora det att bara gälla vid skilsmässa eller skriva ett testamente som gör att inte äktenskapsförordet inte gäller om jag avlider.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag skulle rekommendera er att upprätta både ett äktenskapsförord och ett testamente.

Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan du göra dina fastigheter till enskild egendom vilket gör att fastigheterna inte kommer ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa. På så sätt är dina fastigheter säkrade till dig så länge du är vid liv.

Testamentet kommer sedan få betydelse först då du avlider och påverkar därmed arvssituationen. Det äktenskapsförord som ni tidigare har upprättat under din livstid kommer sättas ur spel och fastigheterna kommer därmed enligt din önskans tillfalla din fru.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94256)