Äktenskapsförord och testamente

Hej! Jag och min sambo ska gifta oss och vi kommer att skriva ett äktenskapsförord då jag har flera fastigheter sen tidigare och jag vill inte bli av med dom vid en eventuell skilsmässa. Men om jag skulle avlida så skulle jag vilja att min fru ärver allt efter mig, Min fråga är således om man kan först skriva ett äktenskapsförord och villkora det att bara gälla vid skilsmässa eller skriva ett testamente som gör att inte äktenskapsförordet inte gäller om jag avlider.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag skulle rekommendera er att upprätta både ett äktenskapsförord och ett testamente.

Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan du göra dina fastigheter till enskild egendom vilket gör att fastigheterna inte kommer ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa. På så sätt är dina fastigheter säkrade till dig så länge du är vid liv.

Testamentet kommer sedan få betydelse först då du avlider och påverkar därmed arvssituationen. Det äktenskapsförord som ni tidigare har upprättat under din livstid kommer sättas ur spel och fastigheterna kommer därmed enligt din önskans tillfalla din fru.

Med vänlig hälsning,


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning