Åka buss med ungdomsbiljett som vuxen

Hej, är det olagligt om jag åker buss som ungdom fast jag är vuxen? Alltså att jag köper ett busskort (månadskort) för ca 1000 kr och åker som ungdom pga att det blir billigare än om jag åker som vuxen?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Huvudregeln när du åker med kollektivtrafiken är att du skall ha en giltig biljett, i ditt fall innebär det att du som vuxen bör inneha ett månadskort för en vuxen. Att åka buss med en ungdomsbiljett trotts att du är vuxen utgör en ogiltig biljett eftersom du inte faller inom den faktiska åldern som krävs för att kunna resa med den biljetten.

Detta skulle i lagens mening utgöra ''bedrägligt beteende'' eller som det numera heter, ''ringa bedrägeri'' i enlighet med 9 kap. 2 § första stycket Brottsbalken. För detta brott krävs emellertid uppsåt, det vill säga att du medvetet åker med en ungdomsbiljett som vuxen. Enligt det du skriver så är min bedömning att du har uppsåt då du vet att det blir billigare att köpa ett ungdomsbusskort vilket innebär att du kan göra dig skyldig till brottet ringa bedrägeri.

Mitt tips till dig är se med bussbolaget om det finns någon möjlig rabatt du kan få på ett vuxenkort och inte köpa ett ungdomsbusskort då du kan göra dig skyldig brott!

Jag hoppas att fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Ibrahim HalwachiRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo