Adpotion av vuxen

2014-04-30 i Adoption
FRÅGA
Hej! Jag är 43 år gammal. Min mamma och min syvpappa har varit gifta sedan 1978. Dom fick ett gemensamt barn 1980. Jag har inte haft någon större kontakt med min biologiska pappa. Han är dessvärre avliden sedan fyra år tillbaka. Jag har alltid sett min syvpappa som min pappa och han har alltid sett mig som sin son. Nu vill min syvpappa adoptera mig i vuxen ålder så att jag har samma möjlighet till arvet som min halvsyster. Min mamma och halvsyster motsätter sig inte till detta. Hur ska vi gå till väga?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vill din styvfar adoptera dig ska han vända sig till den tingsrätt där han bor med en ansökan.

Den ska innehålla:

- Vad ärendet gäller (dvs adoption av myndig)
- Era namn och personnummer
- Motivet till adoptionen, typ att du alltid sett honom som din pappa och han dig som sin son (motivet får inte vara ekonomiskt, dvs det ska även framgå att det inte utlovats ersättning från någon av parterna).
- Namn, adress och telefonnummer till dina biologiska föräldrar.
- Ditt och din styvfars personbevis (beställs hos skatteverket).

Av din fråga verkar det som att ni vill få igenom en adoption så att du ska kunna få ta del av ett framtida arv från din styvfar. Ett alternativ till adoption är då att ni upprättar ett testamente.

Vänligen,

Fredrik Wiggh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (604)
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring

Alla besvarade frågor (95668)