FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt15/11/2006

Barns medbestämmande vid flytt

Om man har gemensam vårdnad och växelvist boende, får ena föräldern flytta till en annan kommun med barnet mot dennes vilja? Vad händer om man inte skriver på flyttanmälan?

Lawline svarar

Hej, Reglerna avseende gemensam vårdnad och umgänge regleras i 6 kap FB Vid gemensam vårdnad så skall i princip alla beslut rörande barnet fattas gemensamt av föräldrarna. Hur utövandet av vårdnaden i praktiken skall gå till är dock endast delvis lagreglerat då lagstiftaren menar att detta är något som vårdnadshavarna själva skall komma överens om. Om samarbete inte är möjligt så kan domstol avgöra frågan om hur boende och umgänge skall utövas. Vissa beslut rörande barnet, som hör till den dagliga omsorgen, kan den ena vårdnadshavaren fatta själv om barnet bor med denna. Vad som skall ingå i begreppet daglig omsorg är dock inte helt klarlagt. Val av skola och byte av bostadsort är en sådan fråga där innebörden ställs på sin spets. Enligt lagförarbeten så uttalas det att beslut om var i landet barnet skall bo kräver båda föräldrarnas medverkan. Samförstånd i dessa frågor anses viktigt. Man kan tänka sig att den förälder som barnet bor stadigvarande hos med samtycke från den andra föräldern kan besluta om byte av bostadsort. Denna fråga är således inte helt enkel, men en samförståndslösning mellan vårdnadshavarna är att föredra. Om det inte är möjligt att lösa frågan så kan allmän domstol avgöra hos vem av vårdnadshavarna som barnet skall bo och hur umgänget skall utformas med den andra föräldern. Vad jag förstår av din fråga så är det ingen av vårdnadshavarna som motsätter sig en flytt till en annan kommun och det växelvis boendet kommer också att bestå trots denna flytt, utan frågan är snarare att barnet motsätter sig detta. Vårdnadshavarna skall i takt med barnets stigande ålder och mognad ta hänsyn till dess synpunkter och önskemål. Det är dock svårt att i det enskilda fallet ge något svar på om denna hänsyn kan leda till någon medbestämmanderätt för barnet. Vad gäller barnets folkbokföringsadress så krävs det i princip att båda vårdnadshavarna medverkar vid ansökan. Ytterst så kommer dock frågan att avgöras av myndighet med utgångspunkt i barnets faktiska boende. Barn över 16 år kan dock själva göra anmälan, medan yngre barn saknar rätt till medbestämmande i frågan. Föräldrabalken (http://lagen.nu/1949:381)
Jenny LarseRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000