Lawline svarar
Hej, och tack för din fråga.
Huvudregeln är att man inte får undanhålla barn från sina vårdnadshavare, då detta är egenmäktighet med barn enligt 7:4 § Brottsbalken, se http://lagen.nu/1962:700. Med att ”undanhålla” menas även situationen att ett barn som till exempel är på besök hos någon inte ”lämnas tillbaka”. I propositionen till lagen står angivet att det faktum att barnet undanhållits av hedervärda motiv, till exempel skydd mot vanvård eller en bättre uppfostran inte utesluter våld. Man kan hävda att man handlar i nödvärn (se 24 kap BrB i länken ovan) för att skydda barnets liv och hälsa men detta bedöms ofta restriktivt av domstol. Risken är stor, att om man håller barnet ifrån vårdnadshavaren så riskerar man att både tvingas betala skadestånd och fängelse i upp till 4 år om brottet är att anse som grovt. Även medhjälp till egenmäktighet med barn är straffbart enligt 23:4 § BrB (länk ovan). Även om inte detta efterfrågas så kan det vara på sin plats att upplysa om att om man anser att ett missförhållande föreligger. Ifråga om ett barn går det att göra anonym anmälan till Socialtjänsten i kommunen där barnen vistas.
Utifrån vårdnadshavarens perspektiv så är det inte tillåtet att försöka tvinga hem barnet med fysiskt våld, istället finns det verkställighetsåtgärder i 21:7§ Föräldrabalken, se http://www.lagen.nu/1949:381. Vårdnadshavare får vända sig till Länsrätten som kan besluta om verkställighet i form av ett vitesföreläggande, alternativt polishämtning.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och om du har ytterligare frågor eller om det är något som är oklart är du välkommen att vända dig hit åter.
Med Vänliga Hälsningar,