Adoptivbarns arvsrätt

2009-11-23 i Adoption
FRÅGA
min man vill adoptera en person som är 27 år, det är ett halvsyskon till hans barn,(ej biologiskt barn till honom) jag är inte så intreserad av det, kan han göra det utan mitt godkännande? om så är fallet visst kan jag be att få vårat testamente ändrat så att det som vi har gemensamt innan adoptionen har personen inget med att göra alltså ingen arvsrätt.
SVAR

Hej,

Tack för din fråga!

Adoption regleras i 4 kap. Föräldrabalken. I 4 kap. 3 § Föräldrabalken, se https://lagen.nu/1949:381#K4P3S1, anges att makar inte får adoptera annat än gemensamt. Detta betyder därmed att din man inte kan adoptera personen i fråga utan ditt samtycke.

Skulle ni däremot tillsammans bestämma er för att genomföra en adoption skulle personen ni adopterar anses vara ert barn. Detta framgår av 4 kap. 8 § Föräldrabalken, här. Denna bestämmelse medför att en sådan ändring av arvsrätten du föreslår inte kan bli aktuell.

I 2 kap. 1 § Ärvdabalken, https://lagen.nu/1958:637#K2P1S1, anges nämligen att en arvslåtares närmaste arvingar är dess avkomlingar. Dessa kallas även bröstarvingar. En bröstarvinge har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket framgår av 7 kap. 1 § Ärvdabalken, här. Oavsett vad som anges i ett testamente har en bröstarvinge denna rätt. Tilläggas kan även att bröstarvingar inte ärver sina föräldrar förrän båda har gått bort, under förutsättning att de var gifta. Vid den ene makens bortgång tillfaller kvarlåtenskapen nämligen först den efterlevande maken. Detta framgår av 3 kap. 1 § Ärvdabalken, här. Efter det att båda har gått bort inträder bröstarvingens rätt att få ut sin laglott.

Vänliga hälsningar,

Ulrika Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (596)
2021-06-11 Kan min son adopteras trots att hans biologiska pappa motsätter sig detta?
2021-05-27 Vad gäller vid adoption/förordnande av särskilt vårdnadshavare?
2021-05-12 Hur kan jag ta reda på information om en adoption?
2021-05-09 Adoption av vuxen

Alla besvarade frågor (93141)