Lawline svarar
Hej!
När du skriver att mannen och kvinnan i frågan lever i ett ”särboförhållande” antar jag att de dels varken är eller har varit gifta och dels varken är eller har varit sambor i sambolagens mening (jfr 1 § sambolagen, som du hittar https://lagen.nu/2003:376). Jag kommer i det följande att utgå ifrån detta.
När två personer har ett förhållande med varandra har detta i sig ingen rättslig relevans. Så länge personerna ifråga inte är gifta eller sambor i sambolagens mening har de inga juridiska band till varandra, om inte de ingår avtal med varandra e.d. Åtminstone när det gäller fördelning av egendomen mellan dem spelar det ingen roll om de har barn eller inte.
Av det som skrivits ovan framgår att partner inte ärver varandra (jfr 2 kap. och 3 kap. 1 § ärvdabalken; se https://lagen.nu/1958:637#K2). Är det inte och har de aldrig varit sambor ska inte heller någon bodelning göras vid den enes död, då paret ju inte omfattas av sambolagen. I ett sådant läge ska all egendom som tillhör mannen gå till hans lagliga arvingar (alltså sonen), om inte det finns ett testamente.
Kvinnan har alltså här inga rättigheter alls pga. sin relation till mannen. Däremot kan hon hävda att viss egendom, som fanns hos mannen vid hans död, helt eller delvis tillhör henne. Det kan vara fråga om att hon lämnade sina saker i hans lägenhet; att han gav bort vissa saker till henne som present; eller att de köpt något tillsammans och att hon följaktligen äger hälften av föremålet ifråga. Kan hon bevisa det ska hon naturligtvis få ut det som är hennes – då denna egendom inte tillhörde mannen vid hans död kan den inte heller gå i arv efter honom.
Det som sagts ovan har som utgångspunkt att något samboförhållande enligt sambolagen inte förelegat. Om paret, mot förmodan, ska anses som sambor i juridisk mening blir läget helt annorlunda. Från vad du skriver kan jag inte avgöra om det förhåller sig på det ena eller det andra sättet, så jag kan inte ge något klart svar i den delen.
MVH