FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt24/06/2009

Fördelning av arv mellan hel- och halvsyskon

Hej! Jag har en fråga angående arvsrätt. Om ett syskon dör och det finns inga barn eller föräldrar kvar i livet. Det finns en sambo men dom var inte gifta. Då ärver ju syskon, men hur fördelar man arvet mellan hel och halvsyskon? Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej, Det är riktigt att det är syskonen som ärver om det inte finns några bröstarvingar (barn), någon make eller några föräldrar i livet, se 2 kap. 2 § ÄB. Hur arvet delas mellan hel- och halvsyskon framgår av samma paragraf. Arvet delas upp på vardera (avlidne) förälder till den avlidne och därefter delas förälderns del mellan dennes bröstarvingar. Exempel: om X avlider och har 2 helsyskon (A och B) och 2 halvsyskon (C och D) på pappans sida samt 200 tusen att fördela i arv blir fördelningen följande: arvet delas mellan mamman och pappan, 100 tusen var. Mammans del delas mellan hennes barn A och B, 50 000 var. Pappans del delas mellan hans barn, A, B, C och D, 25 000 var. Totalt för alltså helsyskonen 75 000 var medan halvsyskonen får 25 000 var. Halvsyskon får alltså mindre eftersom de bara härleder arvet från en av föräldrarna. Tänk också på att sambor visserligen inte har arvsrätt, men har rätt (om han/hon begär det) till bodelning av samboegendomen, 8 § Sambolagen. Det är den del som faller på ditt avlidne syskon efter bodelningen som blir föremål för arvsrätten. m.v.h.
Sofia Waadeland GrönesjöRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000