Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
1) Testamenten regleras i Ärvdabalkens 9-14 kapitel. För att ett testamente ska vara giltigt krävs för det första att testatorn är behörig att upprätta ett testamente, d.v.s. har uppnått myndighetsålder, eller är 16 år och innehar egendom som man själv får råda över. Underårig som är, eller har varit, gift har också behörighet att upprätta testamente, se ÄB 9:1 .
För det andra krävs att formföreskrifterna är uppfyllda: testamentet ska vara skriftligt och bevittnat av två personer.
Även om dessa krav är uppfyllda, kan testamentet förklaras ogiltigt om det upprättats under påverkan av psykisk störning, under tvång eller om någon har förmått testator att upprätta testamentet genom att missbruka testators oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning, se ÄB 9:2-3. Ärvdabalken 9 kap hittar du https://lagen.nu/1958:637#K9.
Att tillgångar saknas i dödsboet utgör alltså inte en ogiltighetsgrund. Testamentet är fortfarande giltigt, även om bristen på tillgångar i dödsboet medför att testators vilja ej kan verkställas i enlighet med testamentsförordnandet.
Dödsboanmälan ska enligt ÄB 20:8a upprättas då den avlidnes tillgånga inte täcker mer än begravningskostnaderna och det inte finns tillgångar bestående av fast egendom eller tomträtt. En dödsboanmälan lämnas av socialnämnden till Skatteverket, något som bör göras inom två månader från dödsfallet.
2) När en make avlider ska bodelning förrättas enligt ÄB 23:1, se https://lagen.nu/1958:637#K23. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå enligt ÄktB 10:1, se https://lagen.nu/1987:230#A3.
Ett äktenskapsförord innebär att all, eller viss del av, makarnas egendom inte ska vara giftorättsgods och därmed inte omfattas av bodelningen. Enligt ÄktB 7:3 krävs för att ett äktenskapsförord ska vara giltigt att det är skriftligt och undertecknat av båda makarna, samt att det har registrerats i domstol, se https://lagen.nu/1987:230#A3.
Det framgår inte av din fråga om din far och hans hustru ägde bostadsrätten gemensamt, eller om hans hustru ensam äger den och att den blivit gjord till hennes enskilda egendom genom äktenskapsförordet. Då det inte finns några tillgångar i din fars dödsbo, talar detta för att bostadsrätten ägs av hans hustru och är dennas enskilda egendom.
Om lägenheten däremot ägts av dem båda gemensamt, eller din far haft giftorätt i den, hade hans del av bostadsrätten räknats in i arvslotten (din fars kvarlåtenskap). Enligt ÄB 3:1 ska kvarlåtenskapen om den avlidne var gift tillfalla den efterlevande maken med fri förfoganderätt. Detta innebär att den efterlevande maken för råda fritt över egendomen, men inte har rätt att testamentera bort den.
Som särkullbarn har man dock rätt att utfå sin del av arvet (även om testamente finns har bröstarvingar alltid rätt till halva arvslotten, den s.k. laglotten) direkt. Det finns dock en regel som syftar till att skydda den efterlevande maken, den s.k. stora basbeloppsregeln. Denna innebär att efterlevande make alltid har rätt att få så mycket egendom ur den avlidne makens kvarlåtenskap att han/hon har, tillsammans med sin ev. enskilda egendom, tillgångar till ett värde av fyra prisbasbelopp, se ÄB 3:1 https://lagen.nu/1958:637#K3.
Hoppas svaren har varit till hjälp,
Med vänlig hälsning
Caroline NilssonRådgivare