Lawline svarar
Hej
En bröstarvinges laglott definiers av 7 kap 1 § ÄB samt 2 kap 1 § ÄB.
7 kap 1 § lyder "Hälften av den arvslott, som enligt lag tillkommer bröstarvinge, utgör hans laglott." och 2 kap 1 § stadgar att "Närmaste arvingar på grund av skyldskap äro arvlåtarens avkomlingar (bröstarvingar).
Arvlåtarens barn taga lika lott. Är barn dött, skola dess avkomlingar träda i dess ställe, och skall var gren taga lika lott."
En bröstarvinges laglott anses kränkt om han får ut mindre än hälften av den arvslott som enligt lag tillkommer bröstarvinge. Här är ett exempel nedan för att förtydliga:
Du har ett syskon, er far går bort. Hans arvlåtenskap uppgår till 10 000 kr. Dessa 10 000 kr skall fördelas mellan dig och ditt syskon. I och med att arvlåtarens barn tager lika lott enligt 2 kap 1 §, så skall ni alltså ha 5 000 kr var.
Den laglott som du har rätt till av dessa 5000 kr (din arvslott) är 2500kr (hälften av arvslotten). Så om din pappa skulle välja att testamentera bort en del av sin förmögenhet som får till konsekvens att du får ut mindre än 2500kr, så anses din laglott vara kränkt. Du har ALLTID rätt till din laglott (i detta fall 2500 kr) så det går således inte för en testator att testamentera bort denna del.
Om du vill läsa vidare i lagtexten, titta in https://lagen.nu/1958:637
Vänligen