Lawline svarar
Hej,
jag vill börja med att beklaga din svåra situation. Jag tolkar det som att din fråga rör barns laglotter vid arv och i synnerhet livförsäkringars utbetalande.
För att besvara din fråga kan en kort genomgång av gällande arvsrätt vara passande. Om din make går bort skall en bodelning genomföras. Kortfattat innebär detta att man slår ihop ert gemensamma giftorättsgods för att kunna bedöma hur den påföljande arvsfördelningen kommer att se ut.
När ni gjort bodelningen kommer din makes arv bestå av hälften av ert giftorättsgods plus hans eventuella enskilda egendom. Därefter kommer arvskiftet vilket innebär att din makes kvarlåtenskap delas ut.
Din makes barn från tidigare förhållande är hans bröstarvingar. De innebär att de tillhör den såkallade första arvsklassen enligt äktenskapsbalken (ÄB) 2 kapitlet 1§. Detta innebär vidare att de har rätt till en såkallad laglott efter sin far vilken de kan kräva ut vid bodelningen (3:1 ÄB).
Du har dock vissa rättigheter enligt ÄB 3:1 2st. Där framgår att den efterlevande maken har alltid rätt att ur kvarlåtenskapen efter den avlidna maken, så långt kvarlåtenskapen räcker, få egendom till så stort värde att den tillsammans med egendom som den efterlevande maken erhöll vid bodelningen eller som utgör den makens enskilda egendom motsvarande fyra gånger ett basbelopp. (4*42800). Det är alltså ett minimibelopp som du har rätt till med förtur framför din makes tidigare barn.
Nu kommer vi över till din egentliga fråga som rörde livförsäkringar. Huvudregeln vid ”riktade” livförsäkringar är att ett utfallande försäkringsbelopp inte skall ingå i den dödes kvarlåtenskap (14:7 st.1 FAL). Utgångspunkten är alltså, att förmånstagaren får försäkringsbeloppet direkt och utan att det påverkar övriga boets saldo. Det är inte heller någon arvsrätt eller annan komplikation som kan bli aktuell i det fallet att du står som förmånstagare på livförsäkringen.
Skulle dock förmånstagaren endast vara upptagna i försäkringen som arvingar efter den försäkrade räknas dock beloppet in i bodelningen och därefter delas beloppet ut vid arvskiftet. Detta är även huvudregeln vid andra typer av livförsäkringar till exempel pensionsförsäkringar och liknande (10:1 ÄktB).
Mitt råd till dig till är alltså att ta reda på vilken form av livförsäkring din man har för att på så sätt kunna styra hur utbetalningen av det utfallande beloppet kommer att ske, genom att till exempel belägga livförsäkringen med ett förmånstagarförordnande där du står som förmånstagare.
Med vänlig hälsning.