Lawline svarar
Hej!
Frågan berör främst Ärvdabalken (SFS 1958:637) som du finner https://lagen.nu/1958:637. men även Äktenskapsbalken (SFS 1987:230) som du finner https://lagen.nu/1987:230
Äktenskapsförord kan utformas till att gälla all egendom eller endast viss egendom. Egendom som inkluderas i äktenskapsförord blir enskild egendom enligt 7kap 2§ Äktenskapsbalken, och skall som utgångspunkt inte tas in i bodelningen enligt 9kap 1§ Äktenskapsbalken. I din fråga verkar det röra sig om ett heltäckande äktenskapsförord och följden blir att all egendom är enskild. Detta blir av vikt eftersom bodelning kan komma att företas när ett äktenskap upplöses, exempelvis genom den ene makens frånfälle
Den avlidnes avkomlingar (bröstarvingar) skall dela lika på den avlidnes tillgångar och var del blir en så kallad arvslott enligt 2kap 1§ Ärvdabalken. Hälften av arvslotten utgör den s k laga lotten enligt 7kap1§ Ärvdabalken. Den laga lotten kan ej testamenteras bort, utan tillfaller arvingarna. Din make har testamenterat all sin egendom till dig men detta upphäver inte skyddet för den laga lotten. Det går med andra ord inte att göra bröstarvinge arvlös genom testamente utan endast inskränka hans arvslott till hälften.
Av frågan framgår inte om du och din avlidne make har några gemensamma barn. Skulle så vara fallet uppstår en särskild situation. Arv till gemensamma barn ärvs med försteg av den efterlevande maken. Detta betyder att den efterlevande maken tillåts att förfoga över tillgångarna till dess även denne avlider, och därefter ärver barnen genom så kallat efterarv enligt 3kap 1§ Ärvdabalken. Särkullsbarn däremot kan välja att få ut sitt arv direkt enligt 3kap 1§ andra meningen Ärvdabalken eller att låta den efterlevande maken förfoga deras andel under resten av sin livstid. Detta genom att göra ett s.k. arvsavstående enligt 3kap 9§ Ärvdabalken till den efterlevandes förmån. Skulle mot förmodan så vara fallet får istället särkullsbarnen precis som gemensamma barn rätt till efterarv då den efterlevande maken går bort. Arvsavstående innebär alltså inte ett reellt avstående utan endast ett avstående från att ta ut arvet direkt.
Sammanfattningsvis går det delvis att ”ta ut ett äktenskapsförord med ett testamete” men egentligen rör det sig om att minska arvslotten. Begränsningen utgörs här av den laga lotten och särkullbarnen kommer var och en att vara berättigad till en fjärdedel av hälften dvs. en åttondel av arvet efter din make. Detta förutsatt att inga gemensamma barn finns.
Det finns ett specialfall som uppstår om den efterlevande makens enskilda egendom samt den till denne testamenterade kvarlåtenskapen inte uppgår till fyra basbelopp. I så fall skall den efterlevande makens del i kvarlåtenskapen efter den avlidne ökas tills den tillsammans med makens enskilda egendom uppgår till fyra basbelopp. Se här 3kap 1§ 2st Ärvdabalken. Basbeloppens storlek framgår i Lagen (1962:381) om allmän försäkring och uppgår i dag till 42800kr vilket här ger 171200kr.
Jag hoppas denna redogörelse kan vara behjälplig.
Med vänlig hälsning /