Lawline svarar
Hej,
Vad en person i livet ger till sina bröstarvingar, alltså barn och barnbarn vars förälder gått bort, ses automatiskt som förskott på arv om inte annat föreskrivits enligt 6 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB) se https://lagen.nu/1958:637.
Annorlunda är det om annan arvinge erhåller egendom innan arvlåtaren gått bort. Detta anses vara förskott endast om så föreskrivits eller måste antas varit menat som förskott med hänsyn till omständigheterna enligt 6 kap. 1 § ÄB se https://lagen.nu/1958:637.
Om mottagaren är bröstarvinge behöver alltså inget föreskrivas för att egendomen som erhållits skall anses utgöra förskott, medan sådan föreskrift lämpligen bör skrivas om det gäller en annan arvinge.
Det finns inga speciella krav på hur en sådan föreskrift skall utformas men ett förslag är att i ett testamente skriva: ”Vad NN erhållit av mig i min livstid skall anses utgöra förskott på arv”. Närmare specifikationer på vilken egendom som bortgivits kan lämnas.
Även om mottagaren är en bröstarvinge finns det naturligtvis ändå inget som hindrar att liknande skrivs för att vara på säkra sidan.
Med vänlig hälsning