Lawline svarar
Hej!
Makar kan, på samma sätt som två personer vilka som helst, inneha viss egendom med samäganderätt. (Denna situation är viktig att skilja från den då ena maken äger något som den andre maken har giftorätt till, s.k. giftorättsgods.)
Vem som är ägare till en viss fastighet, i detta fall fritidshuset, framgår av förvärvshandlingen. Ett undantag från detta är då s.k. "dold samäganderätt" föreligger. Den dolde ägaren skall då ha möjliggjort köpet med ett ekonomiskt tillskott och haft för avsikt att bli samägare. Även om den ena maken endast bidragit med låt säga 25% så sägs han eller hon äga halva fastigheten.
Bodelning förrättas av makarna tillsammans, vilket innebär att dessa kan avtala om att viss egendom ska ingå på det vis du beskriver. Detta kan göras genom ett föravtal, vilket blir bindande för makarna när bodelningen skall göras - dock inte sakrättsligt bindande. (D.v.s. saknar verkan mot t.ex. makarnas borgenärer.) Äktenskapsbalken 9 kap. 5 och 13 §§. (Se http://www.lagen.nu/1987:230)
Över bodelningen skall vidare upprättas en handling som skrivs under av båda. (9 kap. 5 §) Om de inte kan komma överrens skall en bodelningsförrättare förordnas. (17 kap. 1 §)
För att sammanfatta lite kort kan följade sägas: Avgörande för äganderättsförhållandena till fritidsfastigheten är vem som står på köpekontraktet. Dold samäganderätt kan föreligga om rekvesiten för detta är uppfyllda och får till följd att makarna äger halva fastigheten var.
Makarna bestämmer själva över bodelningen och kan, så länge inte någon borgenär missgynnas, förordna om en 75%-25%-delning av äganderätten. Detta löses lättast genom ett föravtal som skall undertecknas av båda makarna. Avtalet måste ingås inför en omedelbart förestående äktenskapsskillnad.
Med vänliga hälsningar