FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt28/01/2009

Arvsrätt

Min mor var gift med min styvfar och de har en dotter tillsammans.Min mor hade mig från ett tidigare äktenskap.Min styvfar dog 1980.Bouppteckning gjordes på ett värde av 16000.kr.Någon delning till min halvsyster gjordes ej.Min mor dog i oktober 2008.Hur stor del av kvarlåtenskapen är mitt arv? Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej! Ditt problem är inte helt lätt att lösa. Vid bouppteckningen 1980 gällde nämligen inte de regler som idag gäller vid arv. En stor regeländring skedde på slutet av 80-talet. Makes arvsrätt var tidigare inte lika beaktansvärd som i dagens regler. Då fanns nämligen inte basbeloppsregeln och den regeln vilken säger att ett särkullebarn kan avstå sin rätt till förmån för den efterlevande maken. Din halvsyster skulle ha fått ut sin del från fadern redan vid dödsfallet 1980. Dock kan hennes far testamenterat bort sin del av bodelningen till din mamma istället för till sitt barn. En bröstarvinge som din syster var till din styvfar har alltid rätt till sin laglott, se 7 kap Ärvdabalken. För att ha fått ut åtminstone sin laglott skulle din syster klandrat testamentet inom sex månader, se kap 14 ÄB, annars har hon förlorat sin rätt. Sammanfattningsvis verkar det som att din syster inte har någon kvarstående rätt till någon förmögenhet vid din mammas frånfälle. Detta pga. de äldre reglerna som gällde 1980 då din styvfar gick bort. Hela kvarlåtenskapen utgör därför ditt arv.
Anders SvenssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000