Lawline svarar
Hej C,
Ja, det stämmer att man kan jämka resultatet av en bodelning till förmån för den make som har mest giftorättsgods med hjälp av den s.k. skevdelningsregeln i 12:1 ÄktB. Förutsättningar för jämkning är att det med hänsyn till äktenskapets längd men även till makarna ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är oskäligt att en make vid bodelning skall lämna egendom till den andra maken i normal omfattning.
Enligt förarbetena till lagen bör en gräns mellan långvariga och kortvariga äktenskap dras vid 5 år. Inräknas bör också enligt motiven eventuell sambotid som makarna haft före äktenskapet. För de kortvariga äktenskapen anges att rätten till likadelning av giftorättsgodset får stegvis växa i takt med den tid äktenskapet varat för att sedan efter 5 år delas lika. Detta innebär att om de aktuella makarna antas ha sammanbott i fyra månader och sedan varit gifta i åtta månader, skall 1/5 av båda makarnas giftorättsgods delas lika.
Då ett äktenskap upplöses skall bodelning ske (9:1 ÄktB). Bodelning kommer normalt till stånd genom avtal. Det finns dock möjlighet för en make att hos domstol begära bodelningsförrättare om makarna inte kan enas om en bodelning (se 17 kap. ÄktB). Denna bodelningsförrättare är sedan behörig och skyldig att ta ställning till alla tvistiga frågor mellan makarna. Förrättaren utgörs oftast av en advokat med goda kunskaper inom området.
Bodelningsförrättarens beslut resulterar i en skriftlig bodelningshandling som skall delges båda makarna. Denna handling kan klandras av missnöjd make (genom klandertalan vid domstol) inom fyra veckor efter delgivning.
Jag rekommenderar alltså att din kompis begär en bodelningsförrättare hos närmaste tingsrätt.
Mhv