Lawline svarar
Hejsan,
Eftersom du skriver att det rör sig om en villa så utgår jag ifrån att det rör sig antingen om en fastighet eller en tomträtt.
Utgångspunkten vad gäller makars gemensamma bostad är att bostaden inte får säljas/uthyras/intecknas utan den andra makens samtycke. Detta gäller oavsett vem som står som ägare på villan och den är giftorättsgods. Om det rör sig om fast egendom skall samtycket vara skriftligt.
Om villan är enskild egendom på grund av villkor vid arv, i gåvobrev eller i testamente behövs inget samtycke.
Med "gemensam bostad" avses fast egendom som ägs eller innehas med tomträtt och byggnaden på egendomen är avsedd att vara makarnas gemensamma hem. Hit räknas bostad som just har anskaffats men ännu inte tagits i bruk och bostad som upphört att vara gemensam bostad till exempel på grund av att någon av makarna har tagit initiativ till skilsmässa. Vid sådana här situationer sker bedömning utifrån vad makarna kan ha haft för syfte med bostaden.
Samtycke krävs däremot inte om maken inte kan lämna giltigt samtycke eller om det inte kan inhämtas inom rimlig tid. Detta innebär att medbestämmanderätten är personlig och skall därför inte utövas genom ställföreträdare. Exempel på tillfällen när en make inte kan lämna samtycke är bland annat när denne har blivit tillförordnad förvaltare och därmed förlorat sin rättshandlingsförmåga. I ert fall, där det rör sig om demens, bör ni styrka sjukdomen med ett läkarintyg för att undgå kravet på samtycke.
Domstol kan också, efter ansökan, lämna tillstånd till försäljning utan samtycke från den andra maken.
Reglerna om makars bostad och egendom finns i äktenskapsbalkens 7 kapitel som du hittar (https://lagen.nu/1987:230) och reglerna om god man och förvaltare finns i föräldrabalkens 11 kapitel som du hittar (https://lagen.nu/1949:381).
Hoppas svaret är till någon hjälp.
Med vänlig hälsning