Lawline svarar
Hej!
Frågor om för-, mellan- och efternamn regleras huvudsakligen i Namnlag (1982:670), som återfinns http://lagen.nu/1982:670. I det följande avser alla laghänvisningar denna lag, om inte annat anges särskilt.
Namnlagstiftningen ger lika rätt för båda makarna i ett äktenskap att förvärva den andra makens efternamn. Detta framgår av 9 § 1 st., som ger makarna två alternativ gällande val av efternamn vid ingående av äktenskap. Makarna kan för det första välja att ha den enes efternamn såsom gemensamt efternamn. Detta val förutsätter emellertid att den make, vars efternamn avses, lämnar sitt samtycke och att det aktuella efternamnet inte förvärvats genom ett tidigare äktenskap, s.k. giftasnamn (9 § 3 st.). För det andra kan makarna välja att behålla sina efternamn var och för sig från tiden före äktenskapet.
Din fråga synes, i en mer allmän formulering, vara om den make som har förvärvat den andra makens efternamn genom äktenskap skall få behålla detta namn även om äktenskapet upplöses genom äktenskapsskillnad. Enligt tidigare namnlagstiftning (1963 års namnlag) fanns i princip en rätt för en make att behålla ett genom äktenskap förvärvat efternamn, så länge denne inte gifte om sig. I förarbetena till nu gällande Namnlag (1982:670) fastslogs att denna rätt att behålla ett giftasnamn skulle bestå och i princip vara oinskränkt även då en make gifter om sig (Prop. 1981/82:156, s 22). Den enda begränsning av denna rätt återfinns i nuvarande 9 § 3 st., som innebär att den som har förvärvat ett efternamn i ett tidigare äktenskap inte har möjlighet att överföra detta namn på maken i ett eventuellt nytt äktenskap.
Namnlagstiftningen ger sålunda din före detta hustru valfrihet att behålla det efternamn som hon har förvärvat genom ert äktenskap. I linje härmed är det endast hon som kan välja att byta tillbaka till det efternamn hon senast bar som ogift, vilket görs genom en anmälan till skatteverket (10 § 2 st., se även http://www.skatteverket.se/svarpavanligafragor/folkbokforing/faqefternamn/5.18e1b10334ebe8bc8000118354.html).
Av det sagda följer att du med stöd av nuvarande namnlagstiftning inte kan kräva att din före detta hustru skall ”lämna tillbaka” ditt efternamn. Däremot kan du vara förvissad om att din tidigare hustru saknar rätt att föra över ditt efternamn på maken i ett eventuellt nytt äktenskap (9 § 3 st.).
Återkom gärna om någonting är otydligt eller om du har andra frågor.
Vänligen,