Lawline svarar
Hej!
Din situation regleras av den sk. Bryssel II förordningen om ”Domstols behörighet i äktenskapsmål och föräldraansvar”. Denna är tillämplig då Sverige, Frankrike och Italien är anslutna hit. Den artikel som blir tillämplig är art 3a. Här stadgas i en punkt att behörig domstol att ta upp er skilsmässa kan vara landet där makarna senast hade hemvist om en av makarna fortfarande har hemvist där. Eventuellt skulle detta då vara Italien om det var där ni senast hade hemvist. En annan punkt stadgar att landet där svaranden (din maka) har hemvist just nu är behörig att ta upp en skilsmässa. Även i detta fall blir det Italien. Den sista punkten stadgar en annan möjlighet, nämligen det land där sökanden (du) har hemvist och har varit bosatt i minst ett år innan ansökan om skilsmässa görs. Om du uppfyller dessa krav så kan även Sverige var behörigt att ta upp din ansökan. Som du ser själv finns det olika möjligheter gällande vilket land som är behörigt.
Allt i frågan beror på hemvist och om den är uppfylld i de olika fallen. För att uppfylla kraven på hemvist gäller följande;
1. Ett subjektivt krav: dvs. man ska ha avsikten att stanna i exv. Sverige under en mycket lång tid.
2. Ett objektivt rekvisit: där man tittar på hur stark anknytningen är till Sverige. Här tittar man på exv. bostad, familj och släkt, arbete, företag.
Om du uppfyller båda dessa krav på hemvist och bott i Sverige minst ett år innan ansökan så har du goda möjligheter att kunna ansöka om skilsmässa i Sverige trots att din maka lever i ett annat land.
Med vänlig hälsning